23948sdkhjf

Flytande sköljmedel i vätskekartong

Orkla ägda varumärket Grumme byter plast mot kartong för flytande tvättmedel och går över till vätskekartong. Enligt Orkla är Grumme först med detta på marknaden.

Bytet innebär minskad användning av fossil plast och är ett led i att minska klimatutsläppen, uppger Orkla. Den nya förpackningen liknar en klassisk mjölkförpackning och är gjord av samma material s k vätskekartong, kartong med en plastbeläggning på insidan. Orkla uppger att den nya förpackningen är koldioxidneutral och att användningen av fossil plast är kraftigt reducerad i den nya förpackningen, eftersom både kartongen och skruvkorken baseras på träråvara från nordisk skog.

– Övergången från plastförpackningar till kartong har varit den största och mest utmanande hållbarhetssatsningen hittills för Grumme. Vi har skapat en förpackning som är både snygg och mer hållbar och innebär en drastisk plastreduktion från dagens förpackningar med mer än 35 ton per år säger Julia Mortensen, marknadschef på Orkla Care Sverige.

Orkla är en ledande leverantör av livsmedel, rengöringsprodukter och personliga hygienprodukter och på det viset har förändringar mot mer förnybart material i förpackningar stor betydelse för den totala plastanvändningen, men förpackningsbytet kan också tjäna som en föregångare i segmentet och påverka andra tillverkare att också följa efter.

Grummes nya tvättmedelsförpackning för flytande tvättmedel är också Svanen-märkt.

– Vi är väldigt glada över att Orkla tagit steget att byta ut plastförpackningarna för flytande tvättmedel mot kartong. Vi hoppas att de ska visa vägen och inspirera fler till att göra samma sak. Ju mindre fossila material vi kan använda oss av desto bättre för miljön och klimatet, säger Sabina Risén Rimfors, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Orkla har satt upp tuffa mål för sin förpackningsanvändning. Till 2025 ska 100 procent av Orklas förpackningar vara återvinningsbara, 75 procent ska vara gjorda av återvunnet material och av plastförpackningarna ska 50 procent vara tillverkade av återvunnet eller förnybart material.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109