23948sdkhjf

Stora Enso Fors första fossilfria kartongbruket

Redan nu har Stora Enso Fors uppnått det som hundratusentals industrier världen över strävar efter: en fossilfri produktion.

– Vi är med stor sannolikhet det första kartongbruket på den europeiska marknaden som lyckats med det. Kanske är Stora Enso Fors till och med först i världen, säger Linda Stinessen, brukschef.

Stora Enso Fors utvecklar och producerar lättviktskartong baserad på träfiber, ett förnybart material för premiumförpackningar som i många fall kan ersätta plastprodukter.

I höstas lanserade Stora Enso Performa Light CarbonZero, marknadens första koldioxidneutrala lättviktskartong – en högklassig produkt som hjälper Stora Ensos kunder att minska sina klimatavtryck.

Och nu, bara några månader senare, tar innovativa Stora Enso Fors ännu ett jättekliv i sin hållbarhetsresa genom att nå målet om en fossilfri produktion. Framgången leder till att Stora Enso Fors är det första kartongbruk inom Stora Enso med fossilfri produktion.

– Vi är väldigt stolta över att vi gjort detta av egen kraft och vilja, inte för att vi varit tvungna utifrån myndighetskrav eller regleringar, säger Linda Stinessen.

Hon konstaterar att hållbarhet sedan länge är en naturlig del av företagets kärnverksamhet och att det känns viktigt att vara med och bekämpa klimatförändringar genom minskade koldioxidutsläpp.

– Samtidigt är en fossilfri produktion positiv ur fler aspekter, inte minst för våra kunder, för företagets framtid och för bygden.

Att Stora Enso Fors nu har uppnått fossilfri produktion är långt ifrån en slump, utan resultatet av en rad medvetna beslut och vägval de senaste trettio åren.

 Stora Enso Fors hållbarhetsresa i kort

1985                    Driftsättning av Panna 4, därigenom kunde en större andel biobränsle användas

1989                    Kvalitetscertifierades enligt ISO 9001

1991                    Tillverkade den första helt klorfria kartongen

1995                    Det första företaget i Sverige som miljöcertifierades enligt EMAS (Environmental Manager Audit System)

1997                    Certifierades enligt ISO 14001

2001                    Beslut att konvertera från stenkol till träpellets

2006                   Konvertering från olja till träpulver vid Panna 3

2017                    Övergick till en biobaserad eldningsolja – Fors Bruk blev 100% fossilfri i sin ång- och elproduktion

2021                    Övergick till HVO som drivmedel för intern logistik

2022                    Blev det första kartongbruk inom Stora Enso med fossilfri produktion

 Linda Stinessen berättar att Stora Enso Fors kunder ställer allt högre krav på produkterna i takt med att deras kunder blir alltmer klimatmedvetna:

– Och det är bra, det är en utveckling som vi gillar och som sporrar oss. Vi drivs av att leverera lösningar som svarar upp till våra kunders behov, så att de i sin tur kan matcha nya krav och förväntningar från sina kunder. Deras framgång är också vår framgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094