23948sdkhjf

Ny tryckpress invigd hos Gafs Kartong

Gafs Kartong invigde sin nya tryckpress från Heidelberg i slutet av januari – en arkmatad offsetpress med formatet 70x100, Speedmaster CX 104. Tryckpressen är det absolut senaste från den ledande tryckpresstillverkaren Heidelberg och kompletteras på Gafs Kartong av en ny Suprasetter 106 CTP, ett flerårigt materialavtal och arbetsflödet Prinect.

Heidelberg uppvaktade med tårta när det var dags att inviga den nya tryckpressen som installerats på Gafs Kartong i början av året. Även Heidelberg hade anledning att fira. För i den aktuella tryckpressen sitter det 1 000:e sålda tryckverket av den nya modellen.

– Ja det är lite kul att just vår tryckpress blev den och det har gjort att Heidelberg visat oss lite extra uppmärksamhet. Vi fick välja en färg som vi ville ha på just det trycktornet, och naturligtvis valde vi guld, säger Annelill Annvik, som äger och leder företaget tillsammans med brodern Lasse Svärd.

Gafs Kartong i Värnamo är en medelstor förpackningstillverkare med en omsättning på omkring 45 miljoner kronor och 22 anställda. För ett företag av denna storlek är investeringen i en ny tryckpress en avgörande affär för den framtida konkurrenskraften. Den nya tryckpressen ersätter en tidigare modell av arkmatad offsetpress från Heidelberg som tjänat företaget väl i närmare 25 år.

– Det var absolut inget fel på den tryckpressen vi hade, men tekniken går framåt och vi har en längre tid planerat att byta ut den. Ett tag var vi helt inne på att det skulle bli en digital tryckpress. Vi hade bland annat tittat på en som Heidelberg hade. Men med tiden har offset-tekniken jobbat i kapp det försprång som digitala tryckpressar har haft, bland annat beträffande uppstart och ställtid vid byte av jobb. Och beaktande färgkostnad, mindre arkstorlek och andra produktionstekniska parametrar är en offsetpress i full arkstorlek 70x100 mer passande för vår produktion, säger Annelill.

Viktigt för Gafs Kartong är att kunna erbjuda kunderna ett miljöanpassat tryck av sina förpackningar. Därför har man helt valt bort UV-färger. Tryckpressen jobbar med vattenbaserade färger och lacker, med vilka man idag kan skapa flera taktila och visuella effekter. Gafs Kartong tillverkar förpackningar av solidkartong och microwell för alla typer av konsumentprodukter.

– Kunderna kan vara såväl stora som små företag, korta såväl som långa serier. Vi är en flexibel och serviceinriktad partner med stort fokus på hög tryckkvalitet och hållbarhet. Det jag har brottats med mest den senaste tiden är att få fatt i material. Det råder brist på kartong och andra insatsvaror, och så har det varit en längre tid. Normalt brukar detta bara ta en liten del av min tid, fokus brukar ligga på att jaga in nya kunder och uppdrag. Nu tar sourcing mest av min tid och man vågar helt enkelt inte vara för aggressiv i sin marknadsföring. Kunderna har svårt att förstå dom långa ledtiderna, men det är inte mycket vi kan göra. Nya kunder kan få vänta upp till sex månader nu tyvärr.

På invigningen av tryckpressen deltog representanter från Heidelberg i Sverige och personalen på företaget. Det skålades i bubbel (alkoholfritt) och klipptes invigningsband. Den nya pressen hoppas Annelill ska tjäna företagets utveckling lika väl som den gamla och i minst 15-20 år. Förutom en ny tryckpress har Gafs Kartong något annat att fira i år.

– Det slumpar sig så att vi i år också firar 75 år som företag. Vi kommer att ha en rejäl baluns för vår personal och andra som betytt mycket för oss. Vi planerar också för att arrangera event för enskilda kunder, där vi naturligtvis får chansen att visa alla möjligheter med vår nya tryckpress, säger Annelill avslutningsvis.

Packmarknaden passar på att önska ett stort GRATTIS till en välmående 75-åring! Som med den nya tryckpressen med säkerhet har säkrat sitt 100-års jubileum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094