23948sdkhjf

Stora Enso utökar satsningen på formad fiber

Stora Enso investerar 8 miljoner euro för att fördubbla sin produktionskapacitet för formad fiber. Investeringen görs i företagets befintliga fabrik i Hylte, Halland.

Stora Enso möter den ökande efterfrågan på formad fiber med investering i nya maskiner för ökad produktionskapacitet. Fabriken i Hylte förser den europeiska marknaden med formad fiber som är ett förnybart material för att ersätta fossilbaserade material.

Stora Ensos formade fiberprodukter används för närvarande i livsmedelsförpackningar som skålar, tråg och lock. Tekniken används också för utveckling av fiberflaskor. När investeringen är genomförd kommer Hylte-anläggningens årliga formfiberkapacitet att växa från 50 till cirka 115 miljoner enheter produkter, vilket gör Stora Enso till en av Europas ledande leverantörer av formfiber.

Formad fiber är förnybar, återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar och kan användas för att ersätta plast i en mängd olika applikationer. Under varumärket PureFiber samlar Stora Enso en serie formade fiberprodukter som inte innehåller några per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) och har upp till 75 % lägre CO2-avtryck jämfört med alternativa förpackningsmaterial som plast eller bagasse.

– Det finns en stor efterfrågan på marknaden efter miljövänliga, cirkulära förpackningslösningar som ersätter plast och andra fossilbaserade material. Vårt utbud av formfiber kan hjälpa varumärkesägare att nå sina hållbarhetsmål samtidigt som de svarar på konsumenternas krav på en renare framtid. Genom vår investering och kapacitetsökningen förbättrar vi vår position ytterligare på denna växande marknad, säger Sohrab Kazemahvazi, Senior Vice President, Head of Formed Fiber på Stora Enso.

Formade fiberprodukter tillverkas av olika kemiska massor och kemi-termomekanisk massa (CTMP) genom att pressa den till önskad form i en formningsmaskin. Råvaran är massa gjord av trä från hållbart skötta skogar i Sverige och Finland. Stora Enso kommer att tillverka råvaran vid sina bruk i Sverige och Finland och utföra konverteringen på Hylte-anläggningen. Tillsammans med satsningen kommer Stora Enso att rekrytera mer än tio anställda för formfiberproduktion i Sverige.

Stora Ensos ambition är att erbjuda 100 % regenerativa produkter och lösningar till 2050. Koncernen förbinder sig också till nya 2030-mål för sina viktigaste hållbarhetsprioriteringar: klimatförändringar, biologisk mångfald och cirkularitet. Stora Ensos nya klimatmål är i linje med Parisavtalet och Science-Based Targets.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Etikettinspektören lanseras lagom till mässan
2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning senaste fem åren
Superhala filmen förhindrar skador i transporten
Marknaden redo för EU:s förpackningsförordning menar TMR
Debatt: Sverige har ett av världens mest välutvecklade pantsystem
Konsekvensanalys saknas när nya krav ska uppfyllas! Hallå där, Filip Ekander!
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.158