23948sdkhjf

Lyckat samarbete gav tunnare sträckfilm

Ett samarbete mellan Trioworld och Procurator resulterade i en stor besparing av plast runt pallar som sträckfilmas.

Procurator som är en av landets ledande leverantörer av förbrukningsmaterial till kontor och företag förbrukar mycket förpackningsmaterial för sina leveranser till kunder runt om i Sverige. En till synes liten besparing kan därför få stora konsekvenser.

– Procurator jobbar kontinuerligt med att ta ansvar för att göra förbättringar med hänsyn till miljön. Arbetet sker på flera nivåer i organisationen och nu har vi tagit ett steg kring det plastemballage vi använder runt våra lastpallar, berättar VD Magnus Björnström.

– Sedan en tid tillbaka har vi minskat ned plastförbrukningen avsevärt på lagret i Jönköping. Detta tack vare ett gott samarbete mellan olika avdelningar och vår samarbetspartner Trioworld.

Andreas Ohlsson, Product Manager på Procurator, har ansvarat för projektet.

– Vi har god insyn i vilka möjligheter det finns gällande emballagesidan och miljöpåverkan med tanke på vår sortimentsbredd. Vi såg därför att vi kunde göra något riktigt positivt på vårt lager och bjöd in vår samarbetspartner Trioworld att delta i tester med vår lageravdelning i Jönköping, säger Andreas Ohlsson.

– Våra lastpallar emballeras omsorgsfullt med sträckfilm för hållfasthet och skydd. Genom att byta ut den tidigare sträckfilmen runt lastpallarna har vi fått goda effekter för miljön och vår lagerpersonal.

Testet genomfördes med bland annat vägning av de båda typerna av sträckfilm efter applicering på pall. Jämförelser gjordes också av hur mycket film det fanns per rulle, åtgång och antalet pallar som används per år. Resultatet blev slående.

– Hela 10 ton mindre plast förbrukas nu. Allt tack vare ett byte till en sträckfilm som faktiskt är tunnare men också starkare. Att den nya sträckfilmen är starkare bygger på att den är tillverkad enligt en så kallad COEX flerskiktsteknik som gör den tåligare trots att den blir tunnare.

– Förutom den goda effekten av mindre plastförbrukning, har vi även fått en förbättrad vidhäftning runt pallen samt färre rullbyten av sträckfilmen. Det medverkar till färre avbrott för personalen och ett effektivare flöde, säger Andreas.

Jonas Larsson, Quality & Environmental Manager på Procurator tillägger att det finns fler goda sidoeffekter:

– Som en spinoff av detta arbete, minskar vi dessutom även på våra transporter med 10 ton och det i sin tur gör att vårt CO2-utsläpp blir mindre så detta är ytterst positivt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094