23948sdkhjf

Stora Enso introducerar förnybart alternativ till EPS

Förpackningar av EPS, expanderad polystyren, får nu konkurrens av ett förnybart alternativ. Det är Stora Enso som startar en produktlinje för biobaserat förpackningsskum, meddelar man idag tisdag.

Förpackningsmaterialet är tillverkat av träfiber, återvinningsbart med pappersförpackningar och kan användas för fixerande inreden i stötdämpande och värmerisolerande förpackningar.

Stora Enso lanserar två typer av skummade träfibermaterial; Fibrease by Stora Enso samt Papira by Stora Enso. Skummaterialen har olika tekniska och miljömässiga fördelar och kunderna kan välja det skum som uppfyller just deras förpackningskrav, menar Stora Enso. Materialen kan användas för att skydda ömtåliga varor och är utformade för isolerande förpackning av temperaturkänsliga produkter.

Fibrease finns kommersiellt tillgängligt, medan produktionen av Papira har påbörjats på svenska Fors bruk, där det finns en pilotanläggning, en investering som tillkännagavs i augusti 2020.

– Dagens konsumenter vill minska plastanvändningen och maximera återvinningen. Samtidigt växer behovet av skyddande förpackningar till följd av ökande krav inom e-handel och kylkedjelogistik. Med våra biobaserade skummaterial hjälper vi kunderna att skapa miljövänliga och cirkulära förpackningslösningar, samtidigt som vi tillgodoser behovet av material som kan skydda och värmeisolera innehållet, säger Markus Mannström, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Fossilbaserade förpackningar utgör 40 % av all plast i världen och Stora Enso menar att dessa är en stor bidragande orsak till miljöföroreningar. Idag används fossilbaserade material såsom plastfolie och polystyrenskum i hög utsträckning som skydd och isolering i förpackningar. Med fiberbaserat förpackningsskum introducerar Stora Enso nu ett förnybart alternativ till fossilbaserade skyddande förpackningar.

Skummaterialen kommer från certifierat trävirke och kan sorteras som kartong, wellpapp och andra pappersförpackningar för återvinning.

Kort om materialen

Fibrease by Stora Enso tillverkas av upp till 98 % förnybara material och är utformat för att ersätta PU-skum (polyuretan-skum) och expanderad polystyren (EPS) samt formgjutna fossilbaserade lösningar. Fibrease är ett mjukt och spänstigt material som fungerar som ett memoryskum och som kan bearbetas med hjälp av olika typer av skärtekniker och termoformning.

Det har hög isoleringskapacitet och lämpar sig väl för termiska förpackningar, exempelvis inom dagligvaruhandel online samt läkemedelsleveranser. Skummet kan hanteras i pappers- och kartongåtervinningen och är perfekt lämpat för att återvinnas i slutna kretslopp och bli till nya material och produkter.

 Papira by Stora Enso är helt biobaserat och biologiskt nedbrytbart skum som är fullständigt återvinningsbart i den vanliga pappersåtervinningen. Det är ett styvt och samtidigt flexibelt skum som ger effektivt skydd mot stötar och utgör ett plastfritt alternativ till polymerskum som polyeten (PE), polystyren (EPS) och polyuretan (PU).

Papira är utformat för optimalt skydd av ömtåliga, känsliga och värdefulla konsumentvaror som elektronik samt industrikomponenter. Materialet kan bearbetas med olika skärtekniker och lager kan sammanfogas till mer komplicerade former.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109