23948sdkhjf

Trayforma nu med mindre plast

Stora Enso fortsätter att utveckla förpackningsmaterialet Trayforma och introducerar nu tråg med mindre än 10 % PET-plast för färdigmat som behöver värmas i värmeugn.

Trayforma är ett träfiberbaserat material för färdigmatsförpackningar, vilket gör att varumärkesägare och återförsäljare kan byta från helt fossilbaserade material till förnybara.

Det nya Trayforma PET34-materialet har samma funktionalitet som tidigare för livsmedelsskydd och värmebeständighet men avsevärt minskad mängd fossilbaserade barriärmaterial. Vid uppvärmning i konventionell ugn behöver kartongmaterialet en PET-beläggning för att ge värmebeständighet och skydda maten.

Att nå gränsvärdet på 10 % PET-plast är ett viktigt steg för att producera tråg gjorda av Trayforma som passar bättre i återvinningsflöden för fiberbaserade förpackningar och uppnå återvinningsbar märkning på marknader som Storbritannien, menar Stora Enso.

– Vi tror att Trayformas produkter kommer att ha många framtida tillämpningar eftersom de är koldioxidsnåla och hjälper varumärkesägare att minska sitt koldioxidavtryck och användning av fossila material. Tack vare sitt förnybara ursprung i träfiber och dess optimerade barriäralternativ erbjuder Trayforma-serien rätt prestanda och flera alternativ för färdigrättskategorin, nu också bättre lämpad för återvinning, säger Tuomas Puonti, VP, Head of Business Line LPB Fresh & FSB från Stora Enso.

Tidigare i år introducerade Stora Enso Trayforma PP – ett material för uppvärmning i mikrovågsugnar – och bestående av upp till 95 % träfibrer. För konventionella ugnar där PET-beläggning fortfarande behövs är minskningen till 34 gsm en betydande förbättring och tål fortfarande temperaturer upp till 220 °C.

Trayforma finns nu även tillgänglig i 420 g/m2 för att producera större och robustare ugnstråg för såväl mikrovågsugnar som konventionella värmeugnar. Förutom Trayforma PET kommer Trayforma Bio och Trayforma PP också att finnas tillgängliga i ett 420gsm-alternativ.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.328