23948sdkhjf

Zoégas minskar klimatavtrycket

Zoégas plastbantar med ny tunnare krympfilm.

Zoégas introducerar en tunnare krympfilm för transportsäkring. Tjockleken på den nya krympfilmen minskar med 25 %, en minskning från 40 my till 30 my, vilket reducerar Zoégas plastförbrukning med 7,25 ton.

– Vi ser kontinuerligt över hur vi kan förbättra våra processer och reducera mängden plast vi använder i produktionen. I det här fallet kunde vi utnyttja att det dök upp ett ytterligare förbättrat material på marknaden. Vi kunde dessutom dra lärdom från andra Nestlé-fabriker som redan hade testat det nya materialet med goda resultat, säger Dan Fredriksson, förpackningsansvarig på Zoégas i Helsingborg.

Förutom positiva miljöeffekter till följd av minskad plastförbrukning har den tunnare krympfilmen även inneburit andra förbättringar.

– Det tunnare materialet har även gett positiva sidoeffekter i fabriken då våra operatörer numera hanterar 25 procent färre materialrullar vilket är positivt från ett ergonomiskt perspektiv, säger Dan Fredriksson.

Redan 2015 bytte Zoégas ut den plast som används för att hålla kaffeförpackningarna på plats under transport till en tunnare krympfilm bestående av ett minimum av 50 procent återvunnen plast. En till synes liten åtgärd som gav stor effekt då den resulterade i en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 33 ton och som även inspirerade flera fabriker inom Nestlékoncernen att gå över till det nya materialet. Nu tas alltså nästa steg för att ytterligare minska koldioxidavtrycket från förpackningar.

– Satsningen på mer hållbara förpackningsmaterial är ytterligare ett steg i Zoégas arbete mot noll miljöpåverkan i verksamheten och en viktig del av Nestlés globala mål – att nå netto noll utsläpp senast år 2050. Vårt kafferosteri här i Helsingborg drivs sedan 2017 av certifierad biogas och el från vindkraft, säger Dan Fredriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094