23948sdkhjf

En förpackningsmarknad i omställning

Nyheterna om hur fiberförpackningar med liten eller ingen plast alls ersätter plastförpackningar i applikationer för livsmedel och måltidsprodukter duggar tätt just nu

Jakten på att reducera plast som kommer från fossil råvara (olja) är inne i ett intensivt skede. Trenden har blivit allomfattande och stora satsningar görs nu i produktion av fiberförpackningar med ingen eller liten insats av plast som funktionell barriär. Det finns plötsligt flera alternativ att välja mellan om man som varuägare vill fasa ut det traditionella plasttråget för att förbättra sitt CO2-index.

Självklart måste alla material testas för det aktuella innehållet och den aktuella applikationen och då om inte förr framkommer det om dessa material verkligen håller vad de lovar. Men av nyhetsfloran att döma är förhoppningarna stora på de nya fibermaterialens möjligheter att göra plast till historia som skyddande barriär i mat- och livsmedelsförpackningar. Åtminstone om man med plast avser en film som blir en restprodukt vid återvinning av cellulosafibern.

”Inte ens dessa avfallsvärmeverk vill längre ha plast som bränsle.”

Samtidigt pågår det från plastindustrins sida en intensiv kamp mot klockan för att tillfredsställa såväl kunder som miljövårdande myndigheter en insamling och återvinning av plastförpackningar som kan jämföra sig med andra materialslag för förpackningar. I Sverige byggs för en miljard kronor världens största och modernaste anläggning för mekanisk återvinning av plastförpackningar från hushåll och företag. I Stenungssund planeras en ännu större investering i kemisk återvinning av plast som idag inte går att återvinna utan hamnar i avfallsvärmeverkens ugnar för energiutvinning. Inte ens dessa avfallsvärmeverk vill längre ha plast som bränsle. Förklaringen är enkel. Om du eldar med plast kan du inte sälja producerad el som hållbar förnybar och fossilfri el, vilket efterfrågas på marknaden och betingar ett högre pris.

Vid kemisk återvinning av plast räknar man med ett råvaruutbyte på mellan 75-85 %. Av råvaran kan sedan ny plast produceras, med samma egenskaper som vilken annan jungfrulig plast som helst. Vid återvinning av plast, oavsett om den sker mekaniskt eller i en termokemisk process, får man räkna med lite förluster av instoppad råvara. Råvaruförluster sker även vid återvinning av pappersfiber och till och med aluminium.

Det är en spännande tid vi lever i där nya miljökrav manar fram nya material och tekniska lösningar och ställer en hel förpackningsbransch på tå för att kunna erbjuda bästa hållbara alternativ.  

Artikeln är en del av vårt tema om LEDAREN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078