23948sdkhjf

Nu kan du Svanen-märka din förpackning

Nordens officiella miljömärkning Svanen lanserar nu möjligheten att Svanen-märka även tryckta förpackningar som används i e-handel.

E-handeln fortsätter hela tiden att växa och fick under pandemin en rejäl skjuts. När handeln flyttar ut på internet används alltmer förpackningsmaterial. Ett exempel är att antalet paket ökat med 30 % på ett år. Idag hanterar PostNord 200 000 hemleveranser per dag. På ett år skickas cirka 50 miljoner paket enbart i Sverige. Och då är PostNord bara en aktör av flera, så den totala mängden paket är mycket högre.

För att bidra till att den stora mängden paket produceras miljöriktigt öppnar därför Svanen nu också upp sina krav för tryckta förpackningar för e-handel. Endast pappersförpackningar kan Svanenmärkas eftersom de är enklare att återvinna, menar Svanen. Återvinningsgraden för papper och kartong är den högsta, 84,8% enligt Eurostat.

– Det är bråttom att vända utvecklingen och bidra till en lägre klimatpåverkan och en mer cirkulär ekonomi. Så därför bör många fler tryckta material vara utformade för återvinning och leva upp till strikta klimat -och miljökrav. Svanen är en av de mest heltäckande och avancerade märkningarna som ser till produktens hela livscykel, från råvara till tryckeriprocess och sedan tillbaka in i kretsloppet. Så Svanens nya kriterier vägleder effektivt de företag i grafiska branschen som vill gå i bräschen för en mer hållbar utveckling, säger Christer Andersson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094