23948sdkhjf

Joint venture i satsning på fibertråg

Rottneros och Arctic Paper går samman i ett 50/50 joint venture för att tillverka fibertråg. Den nya fabriken ska ligga Kostrzyn, Polen, och får en produktionskapacitet på 60-80 miljoner förpackningar.

Formpressade fibertråg är på väg att konkurrera ut EPS-tråg för framförallt livsmedelsprodukter på miljömedvetna marknader i Europa. Som ett led för att möta ökad efterfrågan gör nu Rottneros en satsning på ytterligare en fabrik för produktion av formpressade fibertråg. Sedan tidigare finns en anläggning för fibertråg i Sunne i Värmland, där företaget har ett av sina två pappersmassabruk.

Den nya fabriken ska byggas vid Artic Papers pappersbruk i Kostrzyn, Polen. Uppstart av den nya fabriken planeras till slutet av 2023. Investeringen förväntas uppgå till 12-15 MEUR, motsvarande cirka 120-150 MSEK.

– Detta är ett utmärkt nästa steg för att visa vad Rottneros Packaging kan göra i omställningen mot hållbara förpackningar, något som hela branschen är inne i. Det blir oerhört spännande att se hur vi kan utveckla vår ledande position inom formpressade fibertråg med högsta möjliga krav på förpackningen, säger Lennart Eberleh, Rottneros vd och koncernchef.

– Investeringen blir ett viktigt steg i vår nya 4P-strategi, att bredda Arctic Papers erbjudande från grafiska papper till andra, snabbt växande segment. Vi har alltid trott på Rottneros som en strategisk investering och ser fram emot att utveckla en gemensam affär inom hållbara fibertråg. Arctic Papers fabrik i Kostrzyn ger oss alla förutsättningar, både tekniskt och geografiskt, att snabbt komma i gång, säger Michal Jarczyński, CEO Arctic Paper.

Produktionen kommer bland annat att vara inriktad på hög-barriärsförpackningar, modified atmosphere packaging, med förlängd hållbarhet av livsmedel, men även för förpackningar med enklare funktionskrav, baserat på Rottneros nyfiber.

Fibertrågen klarar hög värme och kan användas till färdigmat – både frysta och kylda maträtter – vilket utgör en snabbt växande marknad. Tillverkningskapaciteten beräknas uppgå till 60 - 80 miljoner förpackningar, vilket kan jämföras med Rottneros Packagings befintliga anläggning i Sunne där kapaciteten idag uppgår till 15 - 20 miljoner förpackningar.

Utöver möjligheten att förse marknaden med klimatsmarta förpackningslösningar är syftet att använda anläggningen som en förebild för att visa såväl den höga kvaliteten som en skalbar och konkurrenskraftig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081