23948sdkhjf

Miljontals fler livsmedelsförpackningar ska återvinnas

Miljontals livsmedelsförpackningar är gjorda av icke-återvinningsbara plastmaterial som polypropenfilm och laminat. Dessa ökar livsmedels hållbarhet och minskar matsvinnet.

Med Svensk Plaståtervinnings jättesatsning Site Zero och ett nytt samarbete med tyskägda GRAF skapas nu, såvitt känt, för första gången en återvinningsprocess för PP-film. I och med detta öppnas möjligheten för producenter att ersätta flera laminat med återvinningsbar PP-film.

Varje år förbränns omkring 10 000 till 15 000 ton PP-film upp, bara i Sverige. Idag finns ingen anläggning i Europa som klarar av att sortera och återvinna förpackningarna. När Site Zero driftsätts 2023 kommer tekniken för första gången att finnas för att sortera ut PP-filmen. Därefter ska materialet skickas till företaget GRAF, som både är återvinnare och producent. De skapar bland annat hållbara plastprodukter för återvinning av regnvatten, dränering och vattenrening, och driver också utvecklingen inom hållbar plastanvändning, med så mycket som 80 procent återvunnen plast i sina nya produkter.

PP-film istället för laminat

Med återvinning av PP-film öppnas nya möjligheter för producenter att ersätta icke-återvinningsbara laminat som ofta används i förpackningsmaterial för livsmedel, exempelvis i ost- och spaghettiförpackningar. Laminat består av flera blandade plastsorter för att öka förpackningens barriäregenskaper som minskar matsvinnet. Med PP-film kan liknande egenskaper uppnås, men med bara en plastsort, så kallat monomaterial. När producenterna kan ersätta laminat kommer deras förpackningar enklare att kunna återvinnas.

Samarbetet inleds när Site Zero driftsätts 2023. Återvinning av 10 000 till 15 000 ton PP-film per år väntas medföra en klimatutsläppsminskning med upp till 28 500 ton CO2.

Den 11 november kan du höra Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning, berätta mer om Site Zero, anläggningen som skapar förutsättningar för att återvinna alla svenska plastförpackningar, utan negativ klimatpåverkan. Packmarknadens konferens Pack & Plast tar upp dagsaktuella frågor om plastförpackningar. Ta mig till Pack & Plast!

Källa: pressmeddelande

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081