23948sdkhjf

Nytt biobaserat lock löser flera problem

Svenska UniCup Scandinavia AB lanserar ett biobaserat lock av gran och tall. Detta gör att dryck på pappersmuggar för on-the-go-konsumtion kan bli helt fossilfria.

Locket är dessutom en innovation i den måttan att det inte sitter på muggen utan i muggen. Enligt lockets skapare Håkan Löfholm och Lars Bendix förbättrar locket dessutom både stabiliteten och dryckesupplevelsen för on-the-go drycker.

I över 20 år har grundarna Lars Bendix och Håkan Löfholm arbetat med utvecklingen av produkter för mat och dryck on-the-go. Under många år har de sett och upplevt stora problem förknippade med plastlock som sätts på dryckesbägare. De menar att locken inte lever upp till de krav konsumenterna har i dag, varken gällande funktionalitet eller hållbarhet, oavsett om det gäller kall eller varm dryck, som kaffe och te.

– Plastlocken är svåra att få på ordentligt. Man spiller lätt ut dryck. De är svåra att dricka ur och gör att drycken svalnar fort. Dessutom är de ett stort miljöproblem eftersom de just är av plast. Över 300 miljarder lock produceras årligen globalt och många hamnar i naturen, säger de.

 

En idé som föddes av Lars och Håkan över en kopp kaffe på Norr Mälarstrand i Stockholm och som först ritades upp på en pappersservett är nu verklig och en lösning på problemet.

– Vi har utvecklat ett miljövänligt lock som sitter inuti muggen. Därmed ökar stabiliteten och hela dryckesupplevelsen blir mycket bättre, säger de. Man dricker från kanten av bägaren istället för genom locket, slipper bränna sig och det smakar inte plast eller papper. Kaffet smakar precis som i kaffekoppen hemma.

Locket är miljövänligt, 100% återvinningsbart och med en bra funktionalitet. Det görs av biobaserat fibermaterial från svensk råvara, gran och tall. Genom att de tillverkas genom en världsunik, så kallad torrformningsprocess, blir det också väldigt stabilt och hållbart. Lockets design möjliggör 25 procent mindre mängd material i produktionen.

– Vi ser redan idag att det finns en stor marknad för Liplid. Vi har kontakt med stora kedjor som är väldigt intresserade av att köpa locket, säger Jesper Berthold VD på UniCup Scandinavia AB, bolaget bakom Liplid.

Liplid är utvecklat av UniCup Scandinavia AB tillsammans med Linköpings universitet och Research Institute of Sweden (RISE). Locket kommer att produceras i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Innovativa och hållbara lösningar i montern
Livsmedelsfilm redo att återvinnas
Nestlé tar nästa hållbara steg kring Zoégas kaffeförpackningar
Snabbt skifte från plast kan ge ökad materialförbrukning! Hallå där, Annica Eldh!
Nu är maskinen igång
Etikettinspektören lanseras lagom till mässan
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.094