23948sdkhjf

Skanem Group går upp i MCC

Skanem-koncernen har sålts till amerikanska Multi-Color Corporation (MCC). Affären omfattar alla länders verksamhet förutom Skanems verksamheter i Kenya och Indien. Dessa länder kommer att vara plattformen för fortsatt expansion under ledning av grundaren Ole Rugland.

Multi-Color Corporation är ett av de största etikettföretagen i världen och köper hela Skanem Groups etikettverksamhet i Europa och Thailand. Affären förväntas vara helt genomförd under sista kvartalet i år. Köpesumma eller andra finansiella villkor i affären kommer inte att offentliggöras.

I affären ingår Skanem Groups sju anläggningar i Danmark, Norge, Polen, Sverige, Storbritannien och Thailand.

Nigel Vinecombe, VD för Multi-Color Corporation, säger i en kommentar;

– Skanem Europe ger MCC bredare tillgång till produktkategorierna hem och personlig vård, regional mat och dryck och andra specialmarknader, samt ett erfaret team som kan bygga vidare på befintliga och nya tillväxtmöjligheter.

– Skanem Thailand kompletterar vår redan befintliga verksamhet i landet, MCC Thailand och erbjuder skalningsmöjlighet på denna stora och växande sydostasiatiska marknad. Under lång tid har vi följt de framgångar som Ole Rugland och hans team har haft och som idag består av en imponerande portfölj av kunder och verksamheter, och vi är glada att MCC har valts för att stödja framtida framgångar.

Ole Rugland, ordförande i Skanem Group, säger

– Under de senaste 20 åren har vi byggt upp en lönsam och konkurrenskraftig etikettverksamhet i Europa, Indien, Afrika och Sydostasien. Vi har nu nått ett stadium där vår verksamhet i Europa och Sydostasien, genom att gå med i en global aktör som MCC, kommer att ge möjlighet till ytterligare tillväxt.

– I dessa regioner är MCC och Skanem mycket kompletterande och vi tror att detta kommer att skapa nya möjligheter för de anställda och tillföra mervärde för våra kunder. Skanem -gruppen kommer att fortsätta investera i Indien och Afrika där vi ser spännande möjligheter för ytterligare tillväxt och expansion.

Kort om Multi-Color Corporation

Multi-Color Corporation (MCC) med huvudkontor i Cincinnati, Ohio, USA är idag ett av världens två största etikettföretag, vid sidan om Toront-baserade CCL Labels. Så sent som i somras fusionerade företaget med en annan stor amerikansk etikettproducent, Fort Deaborn, och de bildade då en jätte med en omsättning på omkring 3 miljarder dollar.

Bakom affären låg amerikanska investmentbolaget CD&R. MCC sysselsätter över 9 000 medarbetare i över 70 etikettproducerande verksamheter globalt, före affären med Skanem Group.

Kort om Skanem Group

Skanem-Group omsatte inför affären 130 miljoner euro på 11 produktionsanläggningar i 8 länder och hade omkring 1 000 anställda. Huvudkontoret ligger i Stavanger där företaget startades för över 100 år sedan.

Skanem Group - Historik

Skanem Group grundades 1905 som ett metallförpackningsföretag till den växande fiskeindustrin i Norge. Företaget hette då Stavanger Bliktrykkeri og Maskinverksted som senare blev bara Stavanger Bliktrykkeri. Företaget utvecklade konservburken under senare häften av 1990-talet och tog bland annat fram lättöppningslocket på konservburkar tillsammans med franska Cebal, som 1973 köpte Stavanger Bliktrykkeri.

1985 anställdes Ole Rugland som VD för bolaget och året därpå köpte han företaget av Cebal och ”Blikken” som företaget bland många fortfarande kallades hamnade åter i norsk ägo. Företaget expanderade starkt inom metallförpackningar de nästkommande tio åren under ledning av Ole Rugland. Han såg dock att användningen av metallförpackningar minskade och framtidsutsikterna inte såg alltför ljusa ut och verksamheten breddades därför till nya förpackningsområden, bland annat etiketter.

2002 köpte Skanem, som företaget namnändrats till under resans gång 1991, etikettföretaget SE Labels. Redan året därpå 2003, såldes det mesta inom metallförpackningar och förpackningsfilm i Skanem för att fortsättningsvis helt fokusera på att bygga upp en koncern med etikettproduktion..

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078