23948sdkhjf

Mer återvinning = mer fel

Vi återvinner mer än någonsin i Sverige och under förra året slog vi rekord i mängden förpackningar som lämnades in till återvinning.

Men att sortera rätt är inte alltid helt lätt…. Av allt som lämnas in till återvinning sorteras nästan en fjärdedel fel. Bland annat hamnar chipspåsar, batterier och mjölkpaket ofta i fel återvinningskärl. Det visar ny statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

 Till exempel är 35 procent av det som hamnar i metallåtervinningen produkter som inte hör hemma där och för pappersförpackningar är motsvarande siffra 17 procent och för plastförpackningar 28 procent. Stora mängder chipspåsar, äggförpackningar och bärkassar sorteras fel varje år.

Batterier och presentsnören ställer också till stora problem när de felaktigt sorteras som förpackningar.

– I Sverige är vi generellt sett bra på att återvinna, men våra plockanalyser visar att vi kan bli ännu bättre och att det saknas en del kunskap om hur man ska sortera sina förbrukade förpackningar. Vi jobbar därför aktivt med att sprida information om hur privatpersoner ska sortera så att rätt förpackning hamnar i rätt kärl, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

 Det som sorteras fel är dels förpackningar som hamnar i fel återvinningskärl, dels avfall som inte är förpackningar. Exempel på det är leksaker, elektronik, stekpannor och munskydd som istället hör hemma på en återvinningscentral eller i hushållssoporna. Anledningen till att mycket hamnar fel är ofta att den som sorterar tror att man har gjort rätt eller att man har råkat sortera fel utan att märka det.

– För att komma runt problemet behöver det vara enkelt att förstå hur man sorterar rätt. Det står ofta angivet på förpackningen hur den ska sorteras och på vår webbplats finns även en sorteringsguide där man enkelt kan söka fram hur en förpackning ska sorteras, eller ta reda på om något räknas som en förpackning eller inte, säger Veronica Foberg Gustafsson, FTI.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109