23948sdkhjf

Orkla skiftar till biobaserad plast

Orkla Sverige med varumärken som Felix och Anamma skiftar nu till fossilfria portionsskålar av biobaserad plast. Plasten, producerade av rapsolja, innebär att de nya förpackningarna får ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast.

Först ut på marknaden med de nya skålarna blir nya lunchrätter från Anamma nya lunchrätter som lanseras vecka 39. Orkla Sveriges övriga portionsrätter från Felix och Paulúns går sedan gradvis över till de nya förpackningarna. Totalt sett medför detta en minskning med ca 270 ton CO2/år, vilket motsvarar utsläppet från 135 svenska genomsnittsbilar.’

– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter. När vi lanserar fossilfria en-portionsskålar där plasten har ett halverat klimatavtryck gör vi det enklare att göra klimatsmarta val, säger Elna Hallgard, utvecklingschef förpackningar på Orkla Foods Sverige.

De nya plastskålarna för frysta en-portionsfärdigrätter är tillverkade av 100 % biobaserad polypropylen (PP) och är helt transparenta. Detta möjliggörs genom en så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja mot rapsolja i motsvarande mängd som används för att tillverka Orklas en-portionsskålar.

Förpackningen är också materialåtervinningsbar. Sammantaget leder detta till ett halverat klimatavtryck jämfört med de tidigare skålarna av fossil plast.

Orkla har som mål att bidra till en mer klimatsmart vardag. En del i det arbetet är att utveckla förpackningar som är bättre för klimat och miljö. Bolaget har som mål att senast 2025 ska alla förpackningar materialåtervinnas och vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material.

Lyssna på vad som är på gång med förpackningar inom Orkla. På Packmarknadens konferens Pack & Plast i Malmö den 11 november medverkar Orklas utvecklingschef Elna Hallgard som talare. Läs mer om konferensen och anmäl dig på packoplast.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.096