23948sdkhjf

Pappersbaserad förpackning ersätter plast

En av de absoluta favoriterna i svenska charkdiskar, Scan Falukorv 800 g, får en ny pappersbaserad förpackning istället för den plast den förpackas i idag. Den nya förpackningen tillverkas av Mondi, en ledande material- och förpackningstillverkare i Europa.

HKScans ledande varumärke Scan Falukorv 800 g får nu en förnybar pappersbaserad förpackning som tagits fram i samarbete med och levereras av Mondi. Bytet innebär en förpackning med ett betydligt lägre koldioxidavtryck (70 %) och som går att återvinna.

Hållbara förpackningar är högsta prioritet för HKScan, som säljer över åtta miljoner Scan Falukorv varje år bara i Sverige. Företaget har ålagt sig att nå nettonollutsläpp av koldioxid till 2025 – och målet är att ha en helt koldioxidneutral livsmedelskedja i slutet av 2040.

Vid samarbetet med HKScan använde Mondi sin EcoSolutions-strategi för att skapa rätt barriärpapper som inte krävde att de befintliga produktionslinjerna ändrades. Den nya förpackningen består nu av förnybara material och tillverkas med ansvarsfullt producerat papper och biobaserad plast.

Genom att pappret tillverkas, bestryks och trycks i Sverige kan transporterna hållas till ett minimum. Och eftersom den nya förpackningen huvudsakligen består av papper kan den sorteras som pappersförpackning i den svenska materialåtervinningen. Med Mondis lösning håller sig Scan Falukorv fräsch och hel under transport, och förpackningen ger utmärkt tryckkvalitet för ett attraktivt utseende på butikshyllorna.

– Att minska miljöavtrycket är en av HKScans främsta prioriteringar. Barriärpappret från Mondi är en viktig bit i pusslet som gör att vi med stolthet kan presentera den nya, återvinningsbara förpackningen till vår falukorv, som minskar CO2-utsläppet med 70 procent jämfört med den tidigare lösningen. Det här är ett viktigt steg på vår hållbarhetsresa som hjälper oss komma närmare vårt klimatmål, en koldioxidneutral livsmedelskedja till slutet av 2040, säger Maria Häger, Director Quality & Environment hos HKScan Sweden.

Jonas Fridberg, Business Solutions Manager vid Functional Paper and Films hos Mondi, tillägger:

– Vi har alltid som mål att utveckla förpackningar som är både perfekt anpassade för sitt ändamål och naturligt hållbara. Vårt samarbete med HKScan för att underlätta deras övergång till en återvinningsbar och förnybar pappersförpackning för Scan Falukorv 800 g är ett utmärkt exempel. Den ger betydligt lägre koldioxidutsläpp utan att försämra konsumentupplevelsen. Det är verkligen något att vara nöjd med.

Läs mer om Mondis EcoSolutions-strateg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14