23948sdkhjf

Ny ”game changer” från Heidelberg

Heidelberg lanserade i somras en ny offsetpress för bland annat förpackningsproduktion. Heidelberg CX 104 har en ny lackenhet som gör jobbyten mellan olika lackjobb betydligt enklare och snabbare. Tillsammans med en rad andra innovationer är pressen en högt automatiserad och samtidigt flexibel maskin som lämpar sig för såväl små ordrar som långa körningar, för jobb inom både civiltryck och förpackningar.

CX 104 är utrustad med Heidelbergs senaste manöversystem Intellistart 3 vars gränssnitt är en stor multifunktionell pekskärm lika enkel att jobba med som en smartphone, enligt Heidelberg. Pressen är utrustad med en rad övervakningsfunktioner av de olika processtegen vars data analyseras och ger operatören kontinuerlig information om hur arbetet fortlöper. Vid jobbyten räknas till exempel nya optimala inställningar ut för det nya jobbet.

Lackenheten har fått en helt ny design som gör att det går mycket snabbare att byta från ett jobb till ett annat. Partiell lackning har blivit mer eller mindre en standard inom förpackningstryck och det är viktigt att denna del går lika snabbt och enkelt som färgbyten idag.

Genom att aniloxvalsarna för det nya jobbet kan förbereds under produktion har intagningstiden för nytt lackjobb minskat med 75 %, från 20 minuter till drygt 5 minuter. Stor vikt har också lagts på den ergonomiska utformningen för ökad säkerhet för operatören men också skydd av aniloxvalsarna vid jobbyten, som nu enkelt kan utföras en operatör.

Teknik utvecklad för Speedmaster CL 106 har också implementerats i den nya lackningsenheten och stor vikt har lagts på att öka kvaliteten på lackningen med modifiering av bland annat aniloxvalsarna.  Heidelberg kallar den nya lackningsenheten en ”game changer” i sin klass.

Heidelberg CX 104 är en sann produktionsmaskin och kan producera upp till 16 500 ark i timmen i arkformatet 720 x 1040 mm och hantera papperskvaliteter från 0,03 mm upp till 1 mm, alltså från tunnaste bipacksedelspapper till kartongkvaliteter. Den vanligaste konfigurationen är sex färger plus ett lackverk, men plattformen är väldigt flexibel och kan vara så lång som 15 enheter efter varandra i en 30 meter lång produktionslinje. Den första CX 104 har redan sålts i Sverige.

Ta reda på mer om Heidelbergs nya offsetpress på Heidelberg.com/showtime

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094