23948sdkhjf

Duni Group mot klimatneutral produktion

Duni Group blir först i världen med biogasol i pappersproduktionen.

Duni Groups resa mot fossilfrihet fortsätter när den första leveransen av biogasol anlänt till dotterbolaget Rexcell Tissue & Airlaids pappersbruk i Skåpafors. Med övergången till fossilfri biogasol, producerad av restprodukter från bland annat livsmedelsindustrin, tar man ett stort kliv mot en alltmer cirkulär affärsmodell och lägre klimatpåverkan.

Duni Group blir därmed först i världen inom pappersindustrin att använda gasol som fysiskt produceras av helt förnybara råvaror vilket möjliggörs genom samarbete med Kosan Gas.

– Övergången till biogasol visar att det är fullt möjligt att stegvis genomföra en grön omställning av vår bransch. Medarbetarna i Skåpafors har gjort ett fantastiskt arbete med att säkerställa biogasol som kraftigt minskar våra koldioxidutsläpp. Kombinerat med elektricitet med märkning från Bra Miljöval vatten och vind närmar vi oss målet mot en helt fossilfri produktion med fortsatt god lönsamhet, säger Robert Dackeskog, VD och koncernchef, Duni Group.

Biogasol kommer successivt att implementeras som ersättningsbränsle på Rexcell Tissue & Airlaid AB. Under en övergångsperiod på sex år beräknas koldioxidutsläppen minska med 17 000 ton och vid slutförd implementering förväntas utsläppen reduceras med ytterligare 12 000 ton per år. En reduktion med upp till 90 procent.

I takt med att den tillgängliga produktionsvolymen av biogasol ökar, är målsättningen att uteslutande använda denna i pappersproduktionen senast år 2027. Biogasolen levereras av Kosan Gas och görs huvudsakligen av restprodukter från livsmedelsindustrin.

– Vi är stolta över att kunna hjälpa Duni Group nå deras hållbarhetsmål och det kan vi idag göra tack vare vårt moderbolags, UGI International, investeringar i, och marknadsföring av, gasol som produceras på ett mer hållbart sätt, säger Jonas Hult, Sales Manager, Kosan Gas Sverige.

Kosan Gas är ledande distributör av gasol i Norden. Kosan Gas är sedan 2010 ett dotterbolag till UGI International, som är en ledande gasoldistributör i Europa med verksamhet i 17 europeiska länder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093