23948sdkhjf

Alla vinnare i Scanstar 2021

Här presenterar vi samtliga vinnare i den skandinaviska förpackningstävlingen ScanStar 2021. Prisceremonin är planerad att äga rum i samband med ett digitalt event den 17 november som arrangeras av Scanpack på Svenska Mässan.

BAMA Förpackning Avokado-förpackning

En förpackning som minskar matsvinnet, ger färskare produkter och har en positiv inverkan på miljöavtrycket för avokado. Lådan är fri från plast och tillverkad av jungfrufibrer. Det är en en integrerad lösning med lock som dras åt baserat på avokadons faktiska storlek i det enskilda paketet. Lockets design minskar konsumentens möjlighet att skada avokadon genom att trycka och klämma på den i butik och håller produkterna på plats under hantering och transport. Information kan skrivas ut på förpackningen - inget behov av en etikett.

DS Smith Återvinningsbehållare

De tomma återvinningsbehållarna skickas till handlare för insamling av tomma burkar och PET-flaskor i en insamlingsmaskin, som krossar burkarna och flaskorna. Den passar på en EUR-pall och transporteras platt. Denna nya innovativa behållare är klar att användas på 30 sekunder, tack vare de förseglade bottenklaffarna och manuellt låst toppstruktur. Detta ger effektivitet i butiker och stormarknader. Designern har utfört sitt arbete väl och en komplex konstruktion gjordes enkel. Smart ingenjörskonst och matematik i ett.  

Elopak Pure-Pak Imagine

En modern version av den ursprungliga Pure-Pak förpackningen, med en enkel öppning och hällfunktion utformad med viklinjer. Kartongen har inget plastkork och den nya öppningen är intuitiv för konsumenten att öppna och bilda en karaffform för enkel hällning. Viklinjer gör det också möjligt för konsumenterna att klämma ut den sista droppen av produkten och vika den för effektiv återvinning. En sådan enkel och smart detalj i designen förändrar förpackningens användbarhet och till utan extra kostnad.

Glomma papp  Växter per post

Detta är en väl fungerande, intelligent lösning och ett bra steg framåt när man skickar en ganska svår och utmanande produkt per post – levande och växande växter. Förpackningen har en struktur som håller den levande växten stadigt på plats och blomjorden i krukan. Lådkanter på toppen förhindrar att innehållet faller ut och gör strukturen starkare. Juryn ser en bra marknad för denna innovativa förpackningslösning, men öppningsinstruktioner kan läggas till.

Metsä Board Wellpappbehållare för ansiktsmasker

En innovativ wellpappbehållare för ansiktsmasker. Behållaren, tillverkad av lätt och tålig wellpapp, bidrar enkelt till att samla in och bli av med använda ansiktsmasker. Konceptet utvecklades i samarbete med Futupack - förpackningsdesign, och wellpappkonverteraren Capertum. En enkel och smart lösning för ett nytt problem. Lätt att sätta samman, även utan behållarens tryckta instruktioner. Locket gör den lätta behållaren styvare och när locket snos stängs behållaren när den är full. Produkten har ett snyggt tryck. Behållaren används enkelt även av personer med funktionsnedsättning.

Smurfit Kappa Marabou Premium-display

Uppdateringen av den internationella livsmedelskoncernen Mondelez butiksdisplay för Marabous mörka premiumchoklad löser ett antal problem. Transportförpackningen sparar plats under transport och kan användas till den färdiga displayen, är enkel att montera och dessutom rymmer fler chokladkakor än tidigare. Intelligent utformad, förstklassig och stabil display som stöder varumärket väl. 

Smurfit Kappa Hållbara förpackningar för färsk fisk

Förpackningslösningen Fresh Fish Concept gör det möjligt för den globala fiskeindustrin att ersätta förpackningar av frigolit med en platsbesparande pappersbaserad förpackning som levereras som ”platta paket”. Förpackningen styvhet och täthet garanterar stabil förvaring av is och fisk under hela transporten utan läckage. Den är dessutom anpassad för pallstorlekar för optimal transportekonomi.

Smurfit Kappa Lamparmatur i Solid Board


Foto: Fagerhult Belysning

För svenska belysningsföretaget Fagerhult har plåt och plast traditionellt varit bolagets främsta material till armaturer, men nu har bolagets största produkt Multilume - en populär armatur i offentliga miljöer – fått en armatur i solidpapp och passande nog döpts till Re:Think.

En ny lösning på ett gammalt problem, där själva förpackningen också blir en del av produkten. Bra teknik och god produktutveckling med potential för vidareutveckling.

Stora Enso EcoFreshBox

Innovativ behållare för bär i flera storlekar, användbar även för många andra produkter. Har ett integrerat lock och hela behållaren är gjord av wellpapp i ett stycke. Kostnadseffektiv att tillverka, enkel att använda, styv och enkel att platta ut före återvinning. Kundspecifika bilder kan tryckas på förpackningen för att öka synligheten och attraktiviteten.

Förpackningen erbjuder en möjlighet att använda ett alternativt r-PET-lock för konsumenten att visuellt kunna se innehållet i förpackningen. Kan ersätta förpackningar helt i plast.

Stora Enso Förpackning för intelligent kylskåp

Vanligtvis behöver denna typ av produkt många olika förpackningsmaterial för transport, men denna lösning är helt tillverkad av monomaterial och med endast några få komponenter - kartonghylsor, hörnskydd etc. Enkel och smart konstruktion utan verktygskostnader skyddar produkten och endast platta wellpappkomponenter behöver lämnas för återvinning.

Stora Enso Lighting track Multipack

Optimerad monomaterialförpackning  för transport av ömtåliga produkter. Smart wellpappteknik med innovativ vikning med hörnskydd. Inga kompromisser gjordes med denna förpackning, fina idéer om enkelhet och smartness. Användarvänlig att packa upp.

Stora Enso Vogue Scandinavia - Premium modemagasinpaket

Magasinförpackningskoncept för Vogue Scandinavia. Vogue Scandinavia skakar om medielandskapet på många sätt. En av de unika egenskaperna hos Vogue Scandinavia är dess hållbara förpackningskoncept. Det finns två förpackningsversioner: Normal Edition och Collectors 'Item Limited Edition tillverkad av Ensocoat TM av Stora Enso. Paketet ersätter den traditionella engångsplastförpackningen som används i tidningar.

DS Smith Användarvänliga säkra rack för dörrhandtag

Box för dörrhandtag är en användarvänlig förpackning med all nödvändig utrustning placerad i samma låda. Riktigt smart förbättring jämfört med de tidigare plastförpackningarna som användaren behövde riva upp. Förpackningsdesignen är bra och med enkel teknik, lätt att använda, och wellpapp som material fungerar verkligen bra. Användaren kan också enkelt beräkna hur många dörrhandtag som finns kvar i förpackningen.

Boxon LM-Box

LM-Box är utformad på ett intressant sätt som minimerar avfallet i varje del av produktionen genom att justera dess storlek och konstruktion. En bra förpackning tillverkad av återvunnet material, lätt att vika och efter att den har vikts är konstruktionen mycket styv. Den erbjuder goda kommunikationsmöjligheter med slutanvändare och är också användarvänlig med enkel öppning och återvinning.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.423