23948sdkhjf

RISE engageras i uppstarten PulPac

Nyheterna från uppstartsföretaget PulPac fortsätter att dugga tätt. Nu engageras också fiberexperter inom RISE för att lyfta den svenska teknologin till kommersialisering.

Ett konsortium bestående av PulPac, AR Packaging och RISE ska utveckla och kommersiellt validera tio standardiserade produktkoncept inom olika förpackningar och engångsprodukter tillverkade med PulPacs patenterade tillverkningsteknologi, Dry Molded Fiber. Projektet som har stöd av Vinnova, ska möjliggöra snabb uppskalning och etablering av Dry Molded Fiber med nyckelfärdiga och validerade applikationer .

– RISE är stolta över att samarbeta med PulPac och AR Packaging för att tillsammans utveckla dessa produkter för global marknadsintroduktion av Dry Molded Fiber. Vi är övertygade om att hållbara cellulosabaserade material är nyckeln till att ersätta fossilbaserad plast och torrformningsprocessen är definitivt en möjliggörare med stor och intressant kapacitet. RISE del i projektet är att leda arbetet med validering av produkternas återvinningsbarhet, biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet samt utföra livscykelanalyser och undersöka konsumenternas preferenser i kategorierna, säger Helena Halonen, projektledare på RISE.

– Med tanke på Dry Molded Fibers unika blandning av hållbarhet, global skalbarhet och kostnadseffektivitet var vi på AR Packaging tidigt med i PulPac Technology Pool och stöder starkt utvecklingen. Konsumenter och industrin söker en övergång till fiber där så är möjligt. Följaktligen är vi stolta över att stödja dessa ansträngningar att standardisera viktiga produktkategorier, med vår långa erfarenhet på förpackningsmarknaden och djupa insikter i konverteringsindustrin, som erbjuder en mycket snabbare väg till marknaden och större spridning för denna banbrytande teknik, säger Ralf Mack, Group Innovation Director på AR Packaging.

Studier visar att det årliga globala koldioxidutsläppet från plast kan öka till mer än 2,75 miljarder ton 2050, vilket motsvarar 615 kolkraftverk*. Torrformad fiber kan minska utsläppen avsevärt i denna kategori.

PulPacs vision är att tillsammans med partners och licenstagare växa snabbt och säkra mer än 400 produktionslinjer runt om i världen till 2025, vilket skulle ersätta cirka 1 000 000 ton plast. Utvecklingskonsortiet med RISE och AR Packaging är en utmärkt accelerator som skulle stödja kommersiell validering i många produktkategorier med applikationer redo att börja tillverkas med torrformad fiber.

– PulPacs utveckling fortsätter att accelerera, och vi ser stort värde i detta konsortium med RISE och AR Packaging, och stödet från Vinnova. Vi ser det här projektet med att standardisera DMF-lösningar i varukategorier för maximal spridning och upptag, eftersom alla licensinnehavare kan utnyttja resultaten, som ett starkt bevis på både vår affärsmodell och vision att ersätta engångsplast i stor skala, kommenterar Linus Larsson, VD på PulPac AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109