23948sdkhjf

Metsä satsar 2 miljarder i Husum

Metsä Board satsar drygt 2 miljarder kronor på utökad produktion vid bruket i Husum. 

Vid bruket i Husum i Örnsköldsviks kommun har Metsä Board ett kartong- och massabruk. Bolaget har nu beslutat om en investering på drygt 2 miljarder kronor för att öka produktionen av falskartong i bolagets maskin BM1 från 400 000 till 600 000 ton per år. 

– Det här är en betydande investering som kommer att ge marknaden den extra kapacitet som kunderna vill ha. Husum är en konkurrenskraftig integrerad fabriksanläggning och den pågående förnyelsen av massabruket kommer att ytterligare förbättra brukets produktionseffektivitet och miljöprestanda. Det är en utmärkt plattform för att öka kartongproduktionskapaciteten på ett hållbart sätt och utnyttja styrkorna hos nordlig färskfiber, säger Mika Joukio, vd Metsä Board.

Investeringen kommer att genomföras under åren 2021-2024 med start vid det årliga underhållstoppet i oktober i år. Full produktionskapacitet beräknas nås i slutet av 2025.

Även tillståndsprocess för att få nytt miljötillstånd inleds under året. Bolaget har sedan tidigare redan inlett samråd för andra förändringar vid fabriken nämligen ny fiberlinje inklusive klordioxidberedning, ny råvattenrening, ny mesaugn, nytt mixeri, ny torkmaskin, förlängning av kaj sam fler kajplatser. I tillståndet ansöker de om ökad produktion massa till 1 000 000 ton massa per år jämfört med 750 000 i nuvarande tillstånd samt ökad produktion av kartong, liner och papper till 1 000 000 ton per år jämfört med  850 000 i nuvarande tillstånd. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095