23948sdkhjf

Stark utveckling hos Stora Enso tillskrivs samarbete och strategi

– Samtidigt som den globala ekonomin återvänder från pandemins effekter, fortsätter Stora Ensos starka utveckling under årets andra kvartal. Med en lönsamhetstillväxt på över 28 procent, exklusive divisionen Paper, visar vi återigen  styrkan i våra kärnverksamheter. Det är ett resultat av nära samarbeten med varumärkesägare och kunder, samt de steg som tas för att implementera vår strategi, kommenterar Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky.

Vad gäller implementeringen av strategin nämns att inkörningen av kraftlinerproduktionen i Uleåborg går snabbare än planerat.

Stora Enso och Tetra Pak samarbetar för att skapa cirkulära lösningar som avsevärt kan öka återvinningen av dryckeskartonger.

Förstudien av en eventuell utbyggnad av massa- och kartongproduktionen vid bruket i Skoghall förväntas bli klar i slutet av 2021.

Beläggning med dispersionsbarriärer inleddes vid bruket i Forshaga.

Pilotanläggningen för biobaserat kol för energilagring vid Sunila-bruket startades.

Förstudien av en eventuell utbyggnad av massa- och kartongproduktionen vid bruket i Skoghall förväntas bli klar i slutet av 2021.

MBL-förhandlingarna angående nedläggningen av massa- och papperstillverkningen vid bruken i Veitsiluoto och Kvarnsveden slutfördes. Produktionen kommer att stängas ned under tredje kvartalet 2021.

Stora Enso kommer att avyttra pappersbruket i tyska Sachsen till Model Group.

Omstruktureringen av Hylte bruk slutfördes och produktionen baseras nu enbart på mekanisk massa, TMP.

Omsättningen ökade med 22,6 procent till 2 592 miljoner euro (cirka 26 408 miljoner kronor) på grund av ökade leveranser och högre priser. Förra året var motsvarande siffra 2 114 miljoner euro (cirka 21 535 miljoner kronor).

Det operativa rörelseresultatet ökade till 364 miljoner euro (cirka 3 708 miljoner kronor) att jämföra med förra årets 178 miljoner euro (cirka 1 813miljoner kronor). Detta på grund av högre priser och volymer, särskilt i divisionerna Biomaterials, Wood products och Packaging materials.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 463 miljoner euro (cirka 4 717 miljoner kronor) att jämföra med förra årets 363 miljoner euro (cirka 3 698 miljoner kronor).

Framåt ser Stora Enso att den globala ekonomin genomgår en stark återhämtning  från effekterna av pandemin och efterfrågan på Stora Ensos produkter, förutom grafiskt papper, fortsätter att vara mycket god.

Utsikterna för helåret 2021 är oförändrade. Det operativa rörelseresultatet för 2021 förväntas bli högre än för 2020. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094