23948sdkhjf

Nu kommer barriärförpackningar från skogen

Utvecklingen mot barriärbelagd kartong för livsmedelsförpackningar, utan användning av fossil plast, har tagit ett stort kliv framåt genom Stora Ensos nya produktionslinje i Forshaga.

Stora Enso har nu slutfört installationen av den nya produktionslinjen för dispersionsbarriärer i värmländska Forshaga och produktionen är i full gång. Installationen är resultatet av företagets investering på 10 MEUR som tillkännagavs 2020. Projektet slutfördes enligt tidsplanen och produktionen av nya produkter kommer att köras in under de kommande månaderna.

Dispersionstekniken möjliggör produktion av mer hållbara förpackningsmaterial genom användning av förnybara träfibrer. Barriärerna kan tillämpas för livsmedelsförpackningar och andra krävande användningsområden. Produkterna blir även enklare att hantera i återvinningsprocesser, har ett lägre koldioxidavtryck och kan komposteras industriellt.

– I strävan mot en cirkulär bioekonomi krävs nya sätt att skapa kartongförpackningar med ännu bättre egenskaper. Installationen av dispersionstekniken i Forshaga är ett viktigt steg i vår innovations- och hållbarhetsagenda. Genom att möjliggöra industriell produktion av miljövänliga förpackningsmaterial tillgodoser vi konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara och cirkulära förpackningar, säger Hannu Kasurinen, chef för divisionen Packaging Materials.

Sedan förra året har anläggningen i Forshaga utvecklats till ett kompetenscenter inom Stora Ensos division Packaging Materials, med uppdraget att producera och utveckla nya biobaserade material och produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094