23948sdkhjf

Automatiserad märkning med ZetesAtlas

Norbord är en av världens största tillverkare av träbaserade paneler och producerar mer än 1 200 kvadratmeter OSB-skivor per dag i sin Genk-anläggning. Varje dag applicerar logistikpersonalen 1 400 etiketter på pallar för att hantera paneler och lager. Den här processen automatiserades nyligen i Norbords belgiska anläggning med Zetes industriella märkningsmaskin och ZetesAtlas identifikationssystem.

Applicera och skanna 1 400 etiketter varje dag

Efter tillverkningsprocessen placeras Norbords paneler på pallar och plastas in för att skyddas. Information om pallarna, OSB-skivorna och deras lagerplats lagras i ERP systemet. Det skriver också ut etiketterna som appliceras på respektive pall och skannas. Fram tills helt nyligen skrevs dessa etiketter ut i förväg, vilket medförde att truckförarna var tvungna att lämna sin hytt varje gång de skulle fästa en etikett och skanna en pall.

För att automatisera processen valde Norbord ZetesAtlas, en integrerad lösning för identifikation och serialisering. När pallen plastats in applicerar maskinen etiketten – alltid på samma ställe – och skannar automatiskt streckkoden med lagerplatsen och batch-numret. Sedan säkerställer ZetesAtlas att pallen visas korrekt i Norbords lagerhanteringssystem. Truckföraren behöver endast ange lagerplatserna en gång i början av sitt arbetspass. När pallen har skannats, kör föraren den till den utsedda lagerplatsen i det cirka 40 000 kvadratmeter stora lagret.

 Automatisering ökar säkerheten och reducerar fel

Tack vare den automatiserade lösningen behöver truckförarna inte längre lämna sina hytter för att applicera och skanna etiketterna. Detta ger även en dramatiskt ökad säkerhet, eftersom det alltid finns en fallrisk varje gång en truckförare klättrar ner från eller upp till hytten.

Skillnaden är enorm efter vårt projekt med Zetes, säger Steven Brouillard, avdelningschef för Finishing End Operations hos Norbord.

Vi sparar tid och är effektivare med färre skanningsfel. Vi hade precis planer på att starta upp en andra produktionslinje. Tack vare ZetesAtlas arbetar vi nu med ytterligare en linje men med samma team. Den nya lösningen kom i rätt tid.

 Ett nytt sätt att arbeta med ZetesAtlas

Det är inte lätt att länka industriella maskiner till ERP- eller WMS-system, säger Stefan Nysen, systemutvecklare på Norbord.

För oss fungerade detta mycket bra med smidigt samarbete mellan våra ingenjörs- och IT-team och Zetes. Istället för att maskinen körs separat i ett avlägset hörn av lagret så är den helt integrerad i vår verksamhet tack vare ZetesAtlas identifikationssystem.

 Snabb leverans

Steven Brouillard avslutar med att säga:

Zetes imponerade på oss med sitt mycket professionella tillvägagångssätt. Vi tog den första kontakten i mars 2019 och sex månader senare var våra två maskiner redan i full gång. Vi uppskattar också att vi kan ringa Zetes när vi vill. När vi ser tillbaka frågar vi oss varför vi väntade så här länge.

 Kort om Norbord

Norbord Inc. är en av världens största tillverkare av träbaserade paneler och världens ledande tillverkare av OSB-skivor. Norbord har 2 400 anställda i sina 17 anläggningar i USA, Kanada och Europa. I Belgien har de en filial i Genk med 125 anställda. Norbord producerar 1 200 kvadratmeter paneler per dag i Genk.

Artikeln är en del av vårt tema om Case story.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109