23948sdkhjf

Pant på engångsmuggar testas i sommar

I sommar deltar Örnsköldsviks kommun i ett pilotprojekt tillsammans med RISE där pant testas på engångsmuggar för take away. Syftet är att öka källsorteringen på allmänna platser.

Under perioden 1 juni till 31 augusti kommer den som besöker Örnsköldsviks stadskärna att med hjälp av sin smartphone få möjlighet att panta sin take away-mugg. I projektet Panta på stan är förhoppningen att detta ska göra det lätt för konsumenten att göra rätt och bidra till minskad nedskräpning i stadsmiljön.

-Vi vill bli ännu bättre på att hantera avfall i våra offentliga miljöer. Projektet är ett bra sätt för oss att testa hur intresset för pant ser ut och hur vi ska utveckla vår återvinning i offentliga miljöer framåt. Faller det här väl ut kan detta bli något vi fortsätter med, säger Magnus Wiklund, drift- och underhållsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Hur är detta tänkt att fungera? Konsumenten köper en engångsmugg för take away med tillhörande krage på ett av de utvalda caféerna i stadskärnan. En pant läggs på muggen. Därefter kan muggen pantas genom att konsumenten laddar ner en app, scannar QR-koden på kragen och lägger den i rätt behållare vid en återvinningsstation eller i de speciella källsorteringsstationer som placerats ut.Panten kan sedan tas ut i form av pengar, poäng eller doneras.

I studien kommer plockanalyser utföras för att se i vilken utsträckning konsumenterna har källsorterat och pantat. Det kommer också vara möjligt för konsumenten att ge återkoppling via appen, eftersom utvärderingen av upplevelsen och beteendet är en viktig del i studien.

Örnsköldsviks kommun har sedan tidigare deltagit i RISE projektet ”Cirkulära on-the-go förpackningar”, där syftet var att ta fram nya lösningar för att minska nedskräpning och öka materialåtervinning och återbruk av on-the-go förpackningar. Plockanalyser där visade en övervikt av muggar, vilket resulterade i att det är just det som testas i detta projekt.

Projektet Panta på stan drivs av RISE i samarbete med Örnsköldsviks kommun och Bower. Projektet finansieras av Vinnova Civic tech.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Innovativa och hållbara lösningar i montern
Livsmedelsfilm redo att återvinnas
Nestlé tar nästa hållbara steg kring Zoégas kaffeförpackningar
Snabbt skifte från plast kan ge ökad materialförbrukning! Hallå där, Annica Eldh!
Nu är maskinen igång
Etikettinspektören lanseras lagom till mässan
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.125