23948sdkhjf

Miljardaffär i dagligvarubranschen: Axfood köper Bergendahls Food

Axfood förvärvar Bergendahls partihandelsverksamhet och en tiondel av City Gross. En affär på 2,5 miljarder vid fullt köpoptionsutnyttjande.

Axfood-koncernen har genom Dagab Inköp och Logistik AB ingått avtal med Bergendahl & Son AB om att förvärva 100 procent av Bergendahl partihandel. Förvärvet av grossistverksamheten skapar enligt parterna skalfördelar, kostnadssynergier och ökar konkurrenskraften.

Axfood förvärvar också en minoritetsandel motsvarande 9,9 procent av aktierna i City Gross Sverige AB, som en del i ett strategiskt partnerskap för att stärka City Gross-kedjans position på marknaden. I överenskommelsen ingår ett optionsavtal där Axfood stegvis under en femårsperiod förvärvar ytterligare aktier upp till ett sammanlagt ägande om 30 procent i City Gross. Med partnerskapet tar Axfood en position inom stormarknadssegmentet på den svenska dagligvarumarknaden och ökar därmed koncernens närvaro och räckvidd.

Vid fullt köpoptionsutnyttjande uppgår den initiala köpeskillingen till 1,8 miljarder kronor och den totala köpeskillingen till 2,5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder kronor avser Bergendahls Partihandel.

I samband med transaktionen avser Axfood att göra en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor för att bibehålla en stark finansiell position och handlingsutrymme framöver, uppger Axfood.

Dagab och City Gross har samtidigt tecknat ett 15-årigt leveransavtal som inkluderar ett samarbete kring bland annat sortiment och IT-infrastruktur. Transaktionen förväntas skapa synergier om cirka 200 miljoner kronor årligen som förväntas realiseras successivt under perioden fram till och med 2025. Exkluderat integrations- och transaktionskostnader förväntas förvärvet bidra positivt till Axfoods resultat per aktie från och med 2022.

– Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls, som precis som Axfood har ett långsiktigt och värderingstyrt affärsperspektiv. Det finns en tydlig industriell logik i den här affären, som skapar förutsättningar för att stärka både våra och Bergendahls partihandelskunders konkurrenskraft, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Balkow är imponerad över City Gross utveckling den senaste tiden, och övertygad om att partnerskapet ytterligare kan stärka City Gross position inom stormarknadssegmentet, där Axfood idag inte är verksamma.

– Axfood är helt rätt partner för våra satsningar på City Gross framåt och vi ser mycket fram emot utvecklingen av vårt stormarknadskoncept. Partihandelskunderna kommer fortsatt bli väl omhändertagna tack vare att Axfood ligger i framkant när det gäller framtidens logistik, säger Lars Ljungälv, Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd.

Bergendahls Partihandel har cirka 800 medarbetare som bedriver partihandel främst gentemot City Gross men även till cirka 170 fria handlare och e-handelsaktörer.

City Gross har en marknadsandel om cirka 4 procent. Kedjan har cirka 2 800 medarbetare och ett butiksnät med 42 butiker. För de senaste tolv månaderna, fram till och med mars 2021, hade City Gross en omsättning om cirka 9,8 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat om cirka 170 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093