23948sdkhjf

Årets förpackningskonferens igång

Idag livesänds Pack Point Nordic från Stockholm. Moderator Per-Stefan Gersbro leder konferensen som lockat hundratals besökare och eliten av experter, beslutsfattare och förpackningsägare på scenen för att diskutera förpackningens värdecykel.

Under förmiddagen har konsumentens roll diskuterats för förpackningsutvecklingen av designbyråer och beteendevetare. Alla var överens om att konsumenten ska ställas inför enkla val vid köptillfället. Man kan inte begära att konsumenten ska vara insatt i alla frågor som till exempel förpackningens hållbarhet. Under debatten lanserades därför flera idéer om hur man gör förpackningsvalet enklare för konsumenten och hur produkter kan lanseras i mer hållbara förpackningar utan att bli dyrare för konsumenten.

I det andra förmiddagspasset stod förpackningens cirkularitet i centrum. Naturvårdsverket som medverkade genom Åsa Stenmarck berättade kort om den nyligen presentade Färdplan för plast. Andra medverkande var FTI, Svenska Retursystem och Coop. Talarna på scen gav en aktuell bild av hur långt Sverige nu har kommit i sin resa mot återvinningsbara förpackningar och förpackningar av förnybara material som är mål att uppnå i olika utsträckning till 2025 och 2030.

FTI:s Anette Löhnn sa bland annat att man nu ser effekten av sin Plastdesignmanual och att dialogen med varumärkesägare är både intensiv och konstruktiv.  Hon gav också exempel på enkla saker som förpackningsdesigners kan göra för att öka återvinningen av sina förpackningar redan idag. Hela 25 % av dagens förpackningar menar hon kan bli återvinningsbara om man vidtar dessa åtgärder.

COOP presenterade sin senaste innovation för att stimulera till ökad återvinning av förpackningar som handlats i någon av dagligvarukedjans butiker. Svenska Retursystem förslog hur man skulle hjälpa de som utvecklar returplast att blir ännu bättre så att ännu fler kan använda denna råvara. Konferensen fortsätter i eftermiddag med en blick i kristallkulan. Vad är på gång inom forskning och materialutveckling för smartare, mer resurseffektiva och hållbara förpackningar?

Konferensen kan mot anmälningsavgift ses även i efterhand. Anmäl dig på packpointnordic.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172