23948sdkhjf

Lidl i banbrytande samarbete

Lidl i samarbete med RISE och Trioworld för banbrytande förpackning i återvunnen konsumentplast.

Med hjälp av finansiellt stöd från Lidl Sverige arbetar Trioworld tillsammans med forskningsinstitutet RISE på att ta fram en förpackning för livsmedel innehållande återvunnen konsumentplast. Under förutsättning att alla tester och certifieringar faller väl ut planeras den nya förpackningen lanseras i Lidls butiker. Förpackningen, vars innehåll ännu är hemligt, tas fram i samarbete med Trioworld, RISE och Findus.

Förpackningen är först i sitt slag då nuvarande lagstiftning kring material i livsmedelskontakt begränsar möjligheten att använda återvunnen konsumentplast i livsmedelsförpackningar.

— Livsmedelsbranschen tampas med utmaningen att öka andelen återvunnet material i sina förpackningar. För att vi och övriga branschen ska kunna nå våra plastmål behöver utbudet breddas, innovation premieras och konventionella metoder utmanas. Vi är därför oerhört stolta över att genom Plastutmaningen 2019 ha bidragit till det här banbrytande projektet, där Trioworld och RISE arbetar för att kunna använda konsumentplast från andra insamlingssystem på ett säkert sätt i livsmedelsförpackningar, säger Ingrid Roth, Packaging Manager på Lidl Sverige.

Genom Lidl Future Initiatives ger Lidl Sverige sedan två år tillbaka finansiellt stöd till olika hållbarhetsprojekt. I Plastutmaningen 2019 stod forskningsinstitutet RISE som en av pristagarna. Tillsammans med Trioworld ville man ta sig an en av de största utmaningarna kring återvunna plastförpackningar - att utmana lagstiftningen och möjliggöra användning av mekaniskt återvunna livsmedelsförpackningar från konsumenterna.

— Att använda återvunnen plast i nya förpackningar för livsmedelskontakt är en de tuffaste utmaningarna när det kommer till plaståtervinning, speciellt när det gäller att garantera livsmedelssäkerhet, kvalité och att klara av de hårda lagkraven. Med hjälp av stödet från Lidl har vi i det här projektet bland annat utvecklat en ny metod för att just utvärdera återvunna material för livsmedelssäkerhet. Den här metoden har betytt att vi kan testa och utveckla nya koncept och material för att kunna använda återvunnen plast i nya förpackningar för livsmedel, säger Mattias Andersson, projektledare på RISE.

Forskningsorganisationen RISE är huvudpartner och talare på PACK POINT NORDIC den 27 maj – en livesänd heldagskonferens med alla talare på scen från en studio i Stockholm. Missa inte detta unika tillfälle att följa debatten om förpackningarnas resa mot en mer hållbar framtid. Mer om prgram och anmälan hittar du på packpointnordic.se

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094