23948sdkhjf

Nytt kraflinerbruk invigt av statsminister

Stora Enso har invigt sitt nya kraftlinerbruk i Uleåborg, Finland. Bruket har konverterats från papperstillverkning för en kostnad av 350 miljoner euro, drygt 3,5 miljarder svenska kronor.

Brukets pappersmaskin, PM 7, ska nu producera nyfiberbaserad kraftliner av en sort som heter AvantForte by Stora Enso. Linern har tre fiberlager och är därmed den starkaste kraftlinern i Stora Ensos portfölj. Den kan exempelvis användas i förpackningar för färska, feta eller fuktiga livsmedel, samt i premiumförpackningar för e-handeln.

– Pandemin har förändrat konsumtionsmönster för såväl näthandel som hälsosammare matvanor – områden där förnybara förpackningsmaterial spelar en viktig roll. Kunder inom slutapplikationer som kräver hållfasthet, renhet och starka visuella egenskaper kan med fördel använda den nya produkten, säger Hannu Kasurinen, divisionschef för Packaging Materials.

Marknadens efterfrågan på produkten är stark. Den globala efterfrågan på wellpappråvara förväntas öka med 2 % per år.

—Det är mycket fördelaktigt med tillgång till ytterligare premiumkapacitet på den snabbväxande marknaden för wellpappråvara. Med AvantForte, vår starka kraftliner från Uleåborg, har vi nu ett nytt utbud av premiumprodukter att erbjuda våra kunder, säger Hannu Kasurinen.

Investeringen omfattade konvertering av en pappersmaskin (PM7) och modifiering av massabruket och torkmaskinen för oblekt brun massa. Dessutom investerade Stora Enso 40 MEUR för att göra produktionen mer miljövänlig. 

Projektet har löpt enligt plan från investeringsbeslutet i maj 2019. Kommersiella leveranser inleddes under första kvartalet 2021. Den pågående inkörningsfasen går snabbare än planerat och gensvaret från kunderna har varit positivt. Maskinen beräknas uppnå sin avsedda årliga produktionskapacitet på 450 000 ton i slutet av juni 2021.

Invigningen skedde digitalt torsdagen den 20 maj av Finlands statsminister Sanna Marin. Uleåborg är Stora Ensos andra framgångsrika konvertering, efter Varkaus bruk som invigdes 2016.

– Stora Enso har en lång och stolt historia av att kunna omvandla och utveckla verksamheten för att möta framtiden. Med dagens invigning firas ett framgångsrikt genomfört projekt. Förpackningar står redan i dag för 40 % av vår totala omsättning. Den tillkomna kraftlinerkapaciteten i Uleåborg gör att vi ytterligare kan stärka Stora Ensos erbjudande på en global marknad med stort utrymme för tillväxt, säger Annica Bresky, Stora Ensos vd och koncernchef.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.234