23948sdkhjf

Årets pitch i PIDA – förpackningar för alla sinnen

Hur skapar man en förpackning som inte bara är funktionell och visuellt attraktivt utan även tilltalar andra sinnen som hörsel, känsel, smak och lukt? Det är utmaningen för årets designstudenter i BillerudKorsnäs Packaging Impact Design Award, PIDA.

­– I år är briefen ”Awaken the senses” vilket innebär att studenterna ska skapa ett hållbart, innovativt och funktionellt förpackningskoncept som skiljer sig från de lösningar som vi ser i handeln idag. Förpackningen ska tilltala våra sinnen. Det kan till exempel handla om att göra avtryck genom doft, ljud eller taktil känsla, säger Lena Dahlberg, Manager Application Development Paperboard på BillerudKorsnäs.

Att väcka liv i våra sinnen är en stor trend på Youtube. Unboxingvideor där konsumenter packar upp en ny produkt samtidigt som de luktar, prasslar och studerar varje liten grafisk detalj är ett tydligt exempel på denna företeelse.

– Förpackningar som kommunicerar med våra sinnen tror jag är en trend på frammarsch. I framtiden lär vi se förpackningar med både ljudeffekter, visuella illusioner och augmented reality. I en allt mer digitaliserad värld behöver förpackningen sticka ut och i mötet med konsumenten tilltala alla sinnen, säger Anders Gathu, Marketing manager på BillerudKorsnäs.

Målet för PIDA är att lyfta fram nya, unga talanger och deras idéer – men även att driva utvecklingen av förpackningsdesign framåt.

— I år genomförs PIDA i ett nytt och modernt digitalt format som öppnar upp för en bredare publik att ta del av denna spännande händelse. De fyra kommande PIDA-eventen kommer att vara fyllda av innovation, kreativitet och inspiration när framtidens förpackningsdesigners utmanar det konventionella och väcker våra sinnen till liv, säger Lena Dahlberg.

I år är det dessutom första gången som designskolor i USA är inkluderade i tävlingen. Den första deltävlingen i PIDA sker den 19 maj och är ett gemensamt event för både England och USA. I maj och juni arrangerar BillerudKorsnäs ytterligare tre deltävlingar i Sverige, Frankrike och Tyskland. I september kommer även en internationell vinnare koras vid en Grande Finale på Luxe Pack Monaco.

Tusentals studenter har varit engagerade i de hittills 15 tävlingarna sedan starten 2005. Studenterna tävlar i fyra olika kategorier; hållbarhet, användarvänlighet, innovation och ”Gold Award – vinnare av alla kategorier”. Juryn vid respektive event består av branschkunniga representanter från förpackningsindustrin.

”Gold Award”– vinnarna från de fyra deltävlingarna möter varandra i en internationell final som genomförs i samband med den prestigefyllda förpackningsmässan LuxePack i Monaco i slutet på september. Den slutgiltiga internationella segraren bjuds in till en design summit i Frövi, Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078