23948sdkhjf

Hallå där - Lena Nohrstedt!

Lena Nohrstedt, Hållbarhetsstrateg på COOP Sverige, är en av fyra talare på temat ”Hur når vi Cirkularitet” på PACK POINT NORDIC den 27 maj.

Du är utbildad ekotoxikolog. Kan du beskriva vad en sådan kan och gör?

Det stämmer. Det var några år sedan nu men en ekotoxikolog studerar bland annat hur kemiska ämnen påverkar ekosystemet; som hur de sprids i mark och vatten och påverkar olika organismer. Som ekotoxikolog kan man jobba med miljö och kemikaliefrågor ganska brett, för min del har det inneburit utveckling och uppföljning av många produktlagstiftningar men också arbete med konventioner om kemiska ämnen, så rätt mycket produktfokus för min del. Jag har jobbat med kemiska produkter på Kemikalieinspektionen, med kosmetiska produkter och tatueringsfärger på Läkemedelsverket liksom med miljögifter i vatten på Länsstyrelsen i Uppsala. 

Vad innebär ditt arbete som Hållbarhetsstrateg på COOP?

Det innebär bland annat att jag ska stötta Coop och inspirera till fortsatt arbete i hållbar riktning på de fokusområden jag jobbar med. Kemikalier är så klart ett sånt fokusområde men också olika material, produkter och förpackningar i stort. Att hänga med i utvecklingen, omvärldsbevaka, föreslå strategiska förbättringar och mål samt stötta medarbetare i områden och lagstiftningar jag kan, är några exempel.

ja, förpackningar är en del av ditt ansvarsområde. Hur är detta arbetet organiserat på COOP?

Jag jobbar övergripande med förpackningar på Coop. Vi har en förpackningsgrupp där vi håller ihop frågan centralt och hjälper varandra. Då vi är många som dagligen jobbar med olika slags förpackningar; de som är riktade till konsumenter (hushållsförpackningar), de som fylls i butik (serviceförpackningar) och de som exempelvis används mycket i logistikkedjan (verksamhetsförpackningar), behöver vi samarbeta och hjälpas åt så vi jobbar i samma riktning. Just nu är SUP-direktivet i stort fokus av naturliga skäl men så klart jobbar vi för att nå mer långsiktiga mål som de vi satt för plastförpackningar.

Vi ser fram emot att höra dig berätta mer om ert arbete för en hållbar förpackningsanvändning på PACK POINT NORDIC Kan du utan att avslöja för mycket, redan nu nämna något i ert arbete som du är extra stolt över?

Jag tycker att det är extra roligt att Coop valt att ansluta alla förpackningar under våra egna varumärken till återvinningsappen Bower för att nudga till ökad återvinning de två kommande åren. Jag tycker att det är fascinerande att få data över hur många av våra förpackningar som återvunnits med hjälp av appen, den informationen har vi inte haft tidigare. 

Hur är ditt förhållningssätt till förpackningar på det personliga planet?

Förpackningar behövs verkligen så jag har ett vänligt förhållningssätt till dem och jag ska erkänna att jag är nitisk när det gäller sortering, allt ska med!

Vad längtar du mest av allt efter just nu?

Att hälsoläget i världen förbättras så vi kan börja umgås igen. Jag saknar energin av att träffa vänner och familj på riktigt.

Tack Lena, vi ser fram emot den livesända diskussionen om Förpackningar i Cirkularitet på PACK POINT NORDIC den 27 maj.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109