23948sdkhjf

Bra start på året för BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs har idag presenterat sin kvartalsrapport för första kvartalet 2021. Det går bättre än förra året.

– Första kvartalet har varit bra. Inte bara hade vi en stabil och hög tillgänglighet i vår produktion, även nettoomsättningen ökade till den högsta nivån någonsin och resultatet förbättrades avsevärt, säger Christoph Michalski vd och koncernchef.

  • Nettoomsättningen ökade med 2 procent till 6 520 (motsvarande kvartal förra året 6 364) miljoner kronor. Exklusive valutaeffekter ökade nettoomsättningen med 5 procent.
  • Justerat EBITDA ökade med 27 procent till 1 003 (791) miljoner kronor, främst på grund av upprampningen i Gruvön
  • Rörelseresultatet uppgick till 528 (280) miljoner kronor
  • Nettoresultatet var 377 (164) miljoner kronor

– Det starkare resultatet är en leverans på våra tre fokusområden; att rampa upp den nya kartongmaskinen i Gruvön (KM7), säkerställa en säker och stabil produktion samt införa kostnads- och effektivitetsåtgärder. Upprampningen i Gruvön nådde EBITDA break-even i det första kvartalet, vilket är en viktig milstolpe för hela företaget, säger Christoph.

Under kvartalet har I januari beslutade styrelsen att investera i en ny sodapanna i bruket i Frövi. Därefter har markarbeten inletts och Andritz tilldelats kontraktet på sodapannan. Den nya sodapannan kommer att förbättra miljöprestandan och möjliggöra förbättrad effektivitet, och den planeras vara i drift i slutet av 2023.

– Vi har också initierat ett digitaliseringsprojekt för att realisera möjligheter genom gemensamma arbetssätt och automatiserade processer. 

Under den andra och tredje veckan i april genomfördes det årliga underhållsstoppet i Gruvön med omfattande försiktighetsåtgärder på grund av corona-pandemin, såsom tester utförda av sjukvårdspersonal och karantänperioder för utländska entreprenörer. 

En incident den 21 april vid bruket i Gävle skadade utrustning i anslutning till kokaren vid den blekta massalinjen. Efter en första undersökning pågår nödvändigt reparationsarbete men produktionen kommer att påverkas under cirka två till tre veckor. Medan volymförlusten uppskattas till cirka 18 000 ton, bedöms den negativa finansiella nettoeffekten av incidenten inte bli väsentlig för helårsresultatet och uppskattas för närvarande till mellan 40-75 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094