23948sdkhjf

Slut på konservburkar

Livsmedelsföretaget Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta sällar sig nu till de som helt har fasat ut konservburken av metall ur sitt förpackningssortiment. Vecka 15 försvinner de sista konservburkarna från hyllan och ersätts istället med Tetra Recart, Tetra Paks rektangulära kartongförpackning.

Tetra Recart är den första steriliseringsbara kartongförpackningen för produkter med lång hållbarhet som annars brukar förpackas i konservburkar. Di Luca & Di Luca skrotar de sista konservburkarna i sitt sortiment som finns kvar inom kategorin baljväxter. Valet av förpackning grundar sig på hur stor påverkan på klimatavtrycket som förpackningen har.

Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca förklarar;

– Avgörande för vårt beslut var att en tetra bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk om man ser till hela livscykeln. Förpackningsbytet innebär att vi minskar vår metallförbrukning med 92 ton per år. Det visar det tyska forskningsinstitutet IFEUs undersökning.

IFEU, German Institute for Energy and Environmental Research, är ett tyst forskningsinstitut som i sin livscykelanalys studerar alla de faktorer som påverkar miljön, allt från råvaran till förpackningen, hur den tas fram och processas, till hur förpackningen hanteras och fylls i produktionsledet. Man kartlägger även transporten till försäljningsplatsen och hur förpackningen tas om hand efter att ha förbrukats.

Zetas nya bönförpackning i Tetra Recart är aningen större än tidigare, 480 g i stället för 410 g och finns på Ica, Coop, Citygross samt Hemköp. Följande sorter finns i den nya förpackningsstorleken: kikärtor, kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor, blandade bönor samt gröna linser.

– Vår nya, lite större bönförpackningen är ensam i sitt slag på hyllan och vi tror att den kommer att uppskattas av den stora familjen och de som gillar att äta mycket vegetariskt, säger Helene.

Just den nya förpackningens form - den rektangulära - bidrar också till att fler produkter får plats på butikshyllan. Tetra Recart tar upp 30 % mindre yta än aluminium- och glasburkar. Detta är naturligtvis en positiv faktor även under transporten till butiken. För att inte tala om transporten av platta tomma kartongförpackningar från förpackningstillverkaren till fyllaren, jämfört med runda tomma plåtburkar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125