23948sdkhjf

Ny ordförande i Förpackningsgillet

Svenska Förpackningsgillet hade årsmöte igår och valde ny styrelse. Till ny ordförande valdes Danijela Ridic.

Mötet inleddes med ett föredrag av Emma Hellqvist, Brand Owner Manager på Billerudkorsnäs, om att gå från plast till papper med företagets nya ”Recyclable Flow Wrap” för produkter med barriärkrav. En produkt som lanseras i samarbete med världsledande maskintillverkaren Syntegon. Det nya materialet möjliggör att förpackningen till miljontals chockladstänger nu kan återvinnas som vanligt papper. Som plastlaminat kan förpackningen inte återvinnas.

– Det här är något som vi på BillerudKorsnäs har jobbat i åratal med och det känns fantastiskt att vi nu har en lösning. Barriären appliceras på papperet genom dispersion och utgör ingen polymerfilm som är bunden till papperet. I återvinningsprocessen löses barriären upp och frigörs från pappersfibern som obehindrat kan återvinnas. Barriären ger inte upphov till några mikropartiklar som följer med avloppsvattnet ut, utan fångas upp av reningsfilter i återvinningsprocessen och blir tillsammans med andra rester en slaggprodukt, berättade Emma Hellqvist.

BillerudKorsnäs och Syntegon ser en mycket stor potential i det nya förpackningsmaterialet som finns på marknaden sedan en tid tillbaka.

På årsmötet valdes ny styrelse. Kajsa Berggren och Sofia Erixson tackade för sig för denna gång och fick mycket beröm för sitt engagemang och arbete i styrelsen. Det fick också ordförande Anneli Campbell som ta ett steg tillbaka och blir vice ordförande. Till ny ordförande valdes Danijel Ridic som valdes in i styrelsen förra året och har varit aktivitetsansvarig för Skåne.

Danijel Ridic är grafisk tryckkonsult och driver eget företag utifrån hemstaden Helsingborg. Danijela fick tidigare i år mottaga Åke Sahlins stipendium på 10 000 kronor, som uppmuntrar till vidareutbildning inom förpackningsområdet.

Stig Bergstedt, Hedersmedlem i Svenska Förpackningsgillet, lovordades på årsmötet för sin frikostiga gåva till Åke Sahlins Stipendiefond om 40 000 kronor. En fond som han själv var med och bildade och nu 50 år senare fortfarande sitter i styrelsen för, tillsammans med andra ledande personer inom Svenska Förpackningsgillet.

Svenska Förpackningsgillet startades för övrigt också av Stig Bergstedt i början av 1970-talet när han inom ramen för Intressentföreningen Packforsk initierade Sveriges första förpackningsutbildning. Stig Bergstedt var förövrigt med på årsmötet - digitalt - som alla andra.

Här nedan följer Svenska Förpackningsgillets nya styrelse och val till andra förtroendeposter. Gillet är en ideell förening för alla som jobbar professionellt i förpackningens värdekedja eller utbildar sig för att jobba med förpackningar. Medlemskapet är personligt. Mer information om Gillet finns på hemsidan www.gillet.nu, som inom kort får ett nytt grafiskt utseende.

Styrelsen i Svenska Förpackningsgillet 2021-2022

Ordförande: Danijela Ridic

Vice ordförande: Anneli Campbell

Sekreterare: Helena Nilsson

Kassör: Pim Bruun

Kommunikatör/aktvitetsansvarig: Malin Karlstedt

Aktivitetsansvarig GbG: Therese Björgsdotter-Sundh

Webbansvarig: Christan Håkansson,

Ordinarie ledamot: Mikael Gällstedt

Ordinarie ledamot: Lisa Strömros

Suppleant: Kerstin Fahlskog (fokusfråga Åke Sahlins stipendiefond)

Suppleant: Magnus Sidling (fokusfråga ScanStar)

Revisorer

Joakim Stockhaus

Bo Wallteg

Marcus Petersson (suppleant)

Valberedning

Kajsa Berggren

Sofia Erixson

Kristina "Kicki" Andersson

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094