23948sdkhjf

Svampförpackningar växer i Europa

Det brittiska start-up-företaget, The Magical Mushroom Company, meddelar att man startar storskalig produktion av sin biologiskt odlade och plastfria förpackning.

Den svampodlade förpackningen är 100 % biologiskt nedbrytbar och lanseras som ett fossilfritt alternativ till polystyren. Fler varumärken har redan börjat använda förpackningen, och företaget siktar nu på en snabb expansion i Europa.

The Magical Mushroom Company (MMC) tillkännager nu lanseringen av storskalig produktion av sin svampbaserade biologiskt nedbrytbara förpackning, ett plastfritt alternativ som är helt nedbrytbart i en hemkomposthög eller blomsterrabatt.

Enligt MMC erbjuder förpackningen samma prestanda, till jämförbar kostnad, som förpackningar av traditionell polystyren. Redan idag används svampförpackningen av kunder för att skydda produkter som allt från från spisar till kosmetika och ett stort antal vanliga konsumentprodukter, inklusive bl a Diageos alkoholfria ginmärke, Seedlip .

Den unika svampförpackningen framställs genom myceliumkompositsteknik, en banbrytande och patenterad metod utvecklad av det amerikanska företaget Ecovative Design LLC. Restprodukter från bearbetning av jordbruksprodukter som hampa, humle, majs och trävirke kombineras med svampens rotsystem - mycelium. Detta levande material odlas till önskad förpackning med hjälp av 3D-formar. När förpackningen växt klart härdad materialet och förhindrar ytterligare tillväxt. Hela processen, från design till prototyp, tar bara 14 dagar.

MMC Holding International LTD, som företräder The Magical Mushroom Company, har den exklusiva licensen i EU, Storbritannien och Irland att producera Mushroom Packaging. Dess första anläggning, i Esher, Surrey, startade produktion i augusti 2020 och har en kapacitet på att producera över en miljon förpackningsenheter per år.

Företaget kommer att öppna en andra fabrik i Storbritannien 2021, vilket ökar den totala produktionen till mer än tre miljoner enheter per år. Detta kommer att följas av anläggningar i Bulgarien och Italien, som tillsammans kommer att ge en produktionskapacitet i EU på mer än sex miljoner enheter årligen. En tredje kontinentaleuropeisk fabrik öppnar 2022 i Tyskland.

Svampbaserade förpackningar producerade av MMC är 100 % biologiskt nedbrytbara i hemkomposten och bryts ner i jord inom 40 dagar. Det bryts också helt ner i vatten på bara 180 dagar, vilket innebär att det har en långsiktig potential att avsevärt minska nivån av plastavfall i våra hav, menar företaget.

MMC arbetar redan med ett antal ikoniska varumärken som på allvar vill minska sin miljöpåverkan. Nuvarande kunder är Lush Cosmetics, Raine Marine, Bodyshop, Seedlip (från Diageo-gruppen) och lyxdesignern Tom Dixon.

– Vi kallar oss Magical Mushroom-företaget av en anledning. Myceliums unika egenskaper är verkligen magiska och gör det möjligt för oss att producera ett slitstarkt, kostnadseffektivt och helt hållbart alternativ till polystyrenförpackningar, som biologiskt bryts ned i trädgården på under 40 dagar, säger Paul Gilligan, grundare och VD.

– Vi är stolta och glada för att vi nu kan skala upp vår produktion och genom detta ta ny affärer och säkerställa allt större kontrakt. Kundernas feedback har bara varit positiv och våra tidigaste kunder kommer alla - utan undantag - nu tillbaka för mer.

Gavin McIntyre, grundare och chef för affärsutveckling på Ecovative Design, säger;

– Med över ett decennium av erfarenhet av att producera mycelmaterial i stor skala är vi på Ecovative stolta över att se konsumenter och varumärken världen över anamma MushroomPackaging. Vi är glada över att samarbeta med Magical Mushroom Company för att ytterligare skala upp denna teknik och ser fram emot att förse fler märken med denna banbrytande förpackningslösning.

Källa: Se video

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078