23948sdkhjf

Brist på plast hotar förpackningar

Tyska tillverkare av plastförpackningar rapporterar om svårigheter att få tag i plast. Råvarubristen kan leda till produktionsstörningar även hos förpackningsföretag i Sverige.

Det råder för närvarande en stor brist på plastråvara i Europa och resten av världen. Följden är kraftigt höjda råvarupriser samt leveranssvårigheter. Det rapporterat IKEM, svenska Plast- och kemiföretagens branschorganisation. 

Problemet är så stort att det finns risk att svenska plastbearbetande företag kan tvingas stänga ner delar av sin produktion. Främst är det polyolefinerna, polyeten och polypropen, som är drabbade, men även flera andra materialtyper bland annat PVC och polyamider är påverkade, skriver IKEM.

Från Tyskland rapporterar Industriföreningen för plastförpackningar, IK - Industrie­vereinigung Kunststoffverpackungen, att 80 % av de tyska tillverkarna av plastförpackningar, bedömer att deras produktion redan nu är begränsad av plastråvarubristen. De menar också att de kan få svårt att leverera, samt att de förväntar sig att plastråvarubristen kommer att fortsätta eller till och med förvärras de kommande veckorna.

― Detta är en bild som också delas av flera av IKEM:s medlemsföretag inom plastindustrin. Företagen upplever det som väldigt svårt at få tag på det råmaterial man behöver. Det man väl får tag på är extremt dyrt, säger Henrik Oxfall, Ansvarig plastbearbetningsfrågor på IKEM.

IKEM:s medlemsföretags verksamheter sträcker sig över ett flertal olika sektorer. Det är främst de som använder polyolefinerna, polyeten och polypropen, som är drabbade, men även företag som använder andra materialtyper bland annat PVC och polyamider är påverkade. Bland företagen finns nu en oro för att man kan tvingas stänga ner produktion på grund av brist på material eller för att det helt enkelt blir för dyrt att producera.

― Allra tuffast är det för de företag som brukar köpa in sina material löpande via spotmarknader, men även de som bundit upp sig på längre leveransavtal har svårt att få de volymer man önskar som det ser ut just nu, säger Henrik Oxfall.

Efterfrågan på plastråvara ökade kraftigt, mycket mer än förväntat, under slutet av 2020. Sedan dess har efterfrågan stadigt ökat vilket drivit upp priserna. Stora volymer råmaterial producerat i USA och Saudi Arabien har omdirigerats till den Asiatiska marknaden istället för att nå den Europeiska marknaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094