23948sdkhjf

Jättesatsning på plaståtervinning i Ängelholm

En unik ny metod för återvinning av plastförpackningar ska användas i ny återvinningsanläggning som uppförs i Ängelholm av återvinningsföretaget TMR.

Nestlé, världens största matföretag, går tillsammans med Naturvårdsverket in med ekonomiskt stöd för att anläggningen ska bli verklighet. Anläggningen blir en av Europas modernaste och väntas vara i full drift under januari 2022.

– Vår vision är att inga förpackningar, där plasten utgör en stor del, hamnar på deponi eller som skräp. För att nå dit krävs samverkan mellan flera aktörer och den här satsningen är en viktig del i vårt arbete mot en cirkulär verksamhet, säger Cathrine Suter Ossborn, Nordisk Kommunikationsdirektör för Nestlé.

Den nya anläggningen kommer använda helt ny teknik för återvinning av alla komplexa flexibla plaster som idag inte går att materialåtervinna utan istället eldas upp. Därmed kan fler svenska företag vara med och bidra till att deras plastförpackningar får nytt liv och minska utsläppen av koldioxid.

– Vi är stolta över att Nestlé bidrar till att detta blir verklighet – och att de ser förverkligandet av den nya tekniken som en viktig del i sitt globala hållbarhetsarbete. Det ekonomiska stödet från Naturvårdsverket och Nestlé var de sista viktiga pusselbitarna som behövdes för att denna satsning nu kan förverkligas, säger Peter Mellgren på TMR.

Nestlés ambition är att göra 100 % av förpackningarna återvinningsbara eller återanvändbara innan 2025. Ett flertal initiativ länkat till förpackningarnas utformning, exempelvis minskad användning av förpackningsmaterial, ändring av färger samt tester av nya material är redan igång.

Utöver det har Nestlé fokus på att i samarbete med andra aktörer säkerställa att förpackningarna faktiskt samlas in och också återvinns. Sponsringen av återvinningsanläggningen i Ängelholm är ett exempel på att sådant initiativ.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062