23948sdkhjf

Nytt stötdämpande material vann innovationspris

Stora Ensos cellulosaskum vann "Cellulose Fiber Innovation of the Year 2021". Prisutdelning ägde rum under den andra internationella konferensen om cellulosafibrer den 2-3 februari 2021.

Segern togs hem i stark konkurrens bland totalt sex nominerade innovationer till priset, alla erkända för utvecklingen av ny teknik och applikationer inom cellulosafiberindustrin.

Cellulosaskum från Stora Enso är ett lätt träfiberbaserat skummaterial för skyddande och dämpande material i förpackningen. Detta nya, hållbara skummaterial har utformats för att vara helt naturligt och tekniken erbjuder ett biologiskt nedbrytbart alternativ till ett brett utbud av produkter.

I förpackningssektorn är förnybart cellulosskum framförallt ett alternativ till traditionella fossilbaserade skummaterial, såsom polyeten (PE) -skum och expanderad polystyren (EPS), allmänt känd som isopor.

– Den miljövänliga produktionsprocessen av cellulosaskum resulterar i ett material som är förnybart och som kan återvinnas helt med vanligt papper och kartong. Vårt cellulosaskum är ett banbrytande material skapat för en cirkulär bioekonomi, säger Markus Mannström, Executive Vice President för divisionen Biomaterials.

Utvecklingsarbete och uppskalning kring denna teknik pågår tillsammans med byggandet av en pilotanläggning vid Stora Ensos Fors Mills i Sverige. Piloten syftar till att utvärdera och validera cellulosaskum som ett förpackningsskum i kundtester och att vidareutveckla produktionsprocessen. Det beräknas att anläggningen kommer att vara klar under fjärde kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078