23948sdkhjf

Stora Enso stänger bioutveckling

Stora Enso har beslutat att permanent stänga ned sin USA-baserade Virdia verksamhet.

Virdia förvärvades 2014 och har fokuserat på konvertering av biomassa från sockerrör till högraffinerat socker. Verksamheten har utgjorts av ett forskningscenter i Danville, Virginia och en demoanläggning i Raceland, Louisiana. Båda anläggningarna kommer att stängas ned.

Nedstängningen är i linje med Stora Ensos strategiska beslut inom Forskning och Utveckling att skapa framtida tillväxt och värde genom skogsbaserade material. I dag fokuserar företagets innovationsarbete också i betydligt högre grad på tillämpningsområden längre fram i värdekedjan, snarare än att leverera råmaterial. Nedstängningen av verksamheten och anläggningarna kommer att ske stegvis under 2021. Cirka 65 medarbetare inom Stora Enso samt 18 entreprenörer påverkas av beslutet.

Inom verksamheten har Stora Enso utvärderat alternativa separationstekniker som gör det möjligt att konvertera cellulosabaserad biomassa som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion, till exempel bagass, till högraffinerade sockerarter. Denna forskning har genererat kunskaper som företaget kan dra lärdom av i sitt innovationsarbete för framtida tillämpningsområden. De immateriella tillgångarna tillhör fortsatt Stora Enso och kan användas efter behov inom företagets olika verksamheter.

Nedskrivningarna på anläggningstillgångar och avtalsförpliktelser bokfördes som jämförelsestörande poster om cirka -53 MEUR i Stora Ensos resultat för fjärde kvartalet 2020. Ytterligare -6 MEUR i jämförelsestörande poster förväntas redovisas under det första kvartalet 2021. Nedstängningen kommer inte att ha en betydande påverkan på Stora Ensos omsättning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109