23948sdkhjf

Tullamore D.E.W. donerar Irish Coffee-kit

Sugen på en Irish Coffee och samtidigt vlll göra en insats för hårt ekonomiskt pressade näringsidkare i restaurangbranschen? Då ska du bege dig till någon av nedan fyra barer i Stockholm.

Den irländska whiskeyproducenten Tullamore D.E.W. donerar Irish Coffee-kit till barer och restauranger så att deras besökare kan göra en perfekt Irish Coffee hemma. 100 procent av intäkterna går till respektive bar eller restaurang. Det lokala initiativet är ett sätt att stötta restaurangbranschen i tider när det behövs som mest.

– Med vår Irish Coffee-påse kan bar- och restaurangbesökare göra en perfekt Irish Coffee hemma och samtidigt stötta en bransch som har det tufft. Vi skänker hemmakiten till barer och restauranger och de får behålla 100 procent av intäkterna. På så sätt kan både vi och besökarna tillsammans stötta några av våra favoritställen, säger Rasmus Harnell, ansvarig för Tullamore D.E.W. på Nigab.

Tullys Irish Coffee-påse innehåller Tully sockermix (80 % brunt farinsocker och 20 % ljust muscovadosocker, Tully kaffemix (kaffe från Pennybridge Roasters i Örebro, speciellt framtaget för perfekt balans), laktosfri grädde, två stycken Irish Coffee-glas från Tullamore D.E.W. samt coasters och finns att köpa på följande ställen:

20hundra5, Sankt Eriksgatan 102, 113 31 Stockholm

Pharmarium, Stortorget 7, 111 29 Stockholm

Häktet/Pandevin, Hornsgatan 82, 118 21 Stockholm

Calle P, Berzelii park 10, 111 47 Stockholm

Så här föddes historien om Irish Coffee

Den varma kaffedrinken skapades enligt historien vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) i Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. Sent en vinternatt 1943 lämnar ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter flera timmar i luften försämras vädret drastiskt över atlanten och kaptenen tvingas vända om för att invänta säkrare förhållanden. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Joe Sheridan med personal kallas tillbaka till restaurangen för att ta emot de skärrade och frusna passagerarna och erbjuda något varmt och stärkande vid landning.

Joe blev enligt historien inspirerad av de tuffa och kalla väderförhållandena och lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet och toppade upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att en tystnad lade sig i restaurangen när de trötta och frusna gästerna inmundigade den varma och stärkande drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe svarade då skämtsamt: ”Nej, det är Irish Coffee!” och så var den numera klassiska drinken född.

Receptet på en perfekt Irish Coffee

Se till att alla ingredienser är klara innan du börjar blanda din Irish Coffee. Du vill inte att kaffet svalnar medan du vispar din grädde.

Gör så här:

O Brygg kaffe enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5d vatten)

O Skaka grädden lätt i en shaker eller annan passande behållare. Här vill vi uppnå samma textur som hos smält glass. Vi luftar den lite så att den lätt binder samman och inte sjunker igenom kaffet.

O Fyll tillfälligt ditt Irish coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.

O Starta med den första ingrediensen i det varma glaset och bygg sedan vidare för att avsluta med grädden.

1. 2 tsk Tully sockermix (alt. en stor sked farinsocker)

2. 4-5 cl Tullamore D.E.W.

3. Ca 8 cl varmt kaffe – lämna ca 1,5 cl utrymma till glasets kant. Blanda generöst så allt socker löses upp.

4. Toppa upp till kanten med den luftiga grädden.

5. Strunta i sugröret och upplev harmonin av mötet mellan den heta kaffeblandningen och den svala grädden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062