23948sdkhjf

Mayer-Melnhof köper Kotkamills

Österrikiska kartongkoncernen Mayer-Melnhof har ingått avtal om att förvärva Kotkamills Group Oyj i Finland. Kotkamills tillverkar kartong av färskfiber vid det integrerade bruket i Kotka och har nyligen lanserat en plastfri kartong med vätskebarriär.

Mayr-Melnhof Group betalar 425 miljoner euro för Kotkamills Group Oyj , vilket representerar cirka 7,8 x Ltm Ebitda. Kotkamills kommer att öka Mayer Melnhof Kartons position på marknaden för nyfiberbaserad kartong (FBB) och Food Service Board (FSB) och komplettera dess etablerade position inom återvunnen fiberbaserad kartong.

Kotkamills driver två kartong- / pappersmaskiner vid sitt integrerade bruk i Kotka i södra Finland, en FBB / FSB-kartongmaskin som startade 2016 efter en investering på mer än 180 miljoner euro med nuvarande försäljningsvolymer på cirka 260 000 ton och en planerad kapacitet av 400 000 ton och en pappersmaskin för mättat (saturated) kraftpapper med kapacitet på 170 000 inom vilket företaget är en ledande global leverantör. Kotkamills har cirka 500 anställda och genererar en Ltm Ebitda på cirka 55 miljoner euro och har en omsättning på cirka 380 miljoner euro.

Affären som är föremål för vanliga genomförandevillkor och godkännande från myndigheter förväntas vara klar i mitten av 2021.

Mayer-Melnhof listar några streatgeiska motiv för affären

– Stärker Mayr-Melnhof Groups konkurrenskraft på en växande europeisk FBB- och FSB-marknad visavi de två marknadsledarna.

– Skapar ett starkt andra ben förutom Coated Recycled Board (RCB) och Coated Liner.

– Kan dra nytta av ökade FBB- och FSB-volymer, från nuvarande försäljningsvolymer på 260 000 ton till planerad kapacitet på 400 000 ton.

– Erbjuda barriärbelagda FSB-lösningar som kan ersätta plast och polyetenbelagd kartong.

– Diversifiera verksamheten genom att lägga till en ny produkt med Kotkamills starka konkurrensposition i högkvalitativ mättat (saturated) kraftpapper.

– Skörda synergieffekter.

Mayr-Melnhof Group CEO, Peter Oswald, kommenterar

– Förvärvet av Kotkamills är ett perfekt komplement till vår befintliga kartongverksamhet. Det stärker MM:s affärsmodell som en dedikerad producent av förpackningsmaterial med en förstärkt position i jungfrubaserad kartong som har god tillväxtpotential. Kotkamills tillför signifikativt värde till MM:s hållbarhetsstrategi som erbjuder innovativa lösningar för utbyte av plast. Vi har stort förtroende för Kotkamills högklassiga team för att utforma en lovande framtid tillsammans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094