23948sdkhjf

Ingen vanlig jordgubbslåda

Metsä Board och DS Smith i samarbete om nya wellådor med högkvalitativt tryck för jordgubbar i premiumsegmentet.

Wellpapp används traditionellt till lådor för att skydda bär och frukt i hela produktionskedjan. Det extra värde som de kan ge för igenkänning och varumärke går emellertid ännu längre.

Metsä Board, del av Metsä Group, och DS Smith har tillsammans med sitt partnernätverk skapat en modern och högkvalitativ låda för jordgubbar och andra bär. Förpackningen är tryckt med processfärg och full HD-teknik, vilket gett lägre färgåtgång och mycket hög tryckkvalitet med klara färger.

– Förpackningens design använde inte vektorgrafik som normalt för bärlådor utan istället ett fotobaserat flerfärgstryck. Det var en extremt krävande process som förutsatte en bestruken vit kraftliner av hög kvalitet, säger Ville Laiho från DS Smith, som producerade förpackningen.

– Wellpappen var en EB dubbelwell och tillverkad med MetsäBoard Pro WKL 175 g/m² som ytterliner.

Bärlådan är säker för direktkontakt med livsmedel eftersom materialet är tillverkat av färskfiber. Dessutom tål en förpackning av färskfiber variationer av luftfuktigheten bättre än förpackningar av returfiber. På vägen från odling till konsument kan fuktförhållandena variera avsevärt och förpackningen måste därför skydda produkten i hela kedjan. Efter användning är wellpapplådan enkel att återvinna.

– Hållbarhet är en stark trend vilket märks på att konsumenter och varumärken vill gå från plast till fiberbaserade material för att minska förpackningens koldioxidavtryck. Förpackningar av färskfiber är därför framtidens material, säger Ilkka Harju Packaging Design Director, EMEA and APAC hos Metsä Board.

– Sortimentet av premium bärlådor kommer snart att kompletteras med en kartong som kan ersätta butiksförpackningar av plast.

Förutom DS Smith, var två andra företag i Metsä Boards Excellence Centre partnernätverk involverade: Marvaco som gjorde repron och Futupack som kommer att leverera mindre kvantiteter till odlare i samarbete med DS Smith.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095