23948sdkhjf

Nu ska ligninet förpackas

Stora Enso investerar 14 MEUR i byggnationen av en granulerings- och förpackningsanläggning för lignin. Anläggningen gör ligninet enklare att förpacka och hantera än i pulverform.

Enligt Stora Ensos strategi är lignin en av de främsta innovationsmöjligheterna för att skapa tillväxt inom nya användningsområden, exempelvis energilagring, bindemedel och kolfiber. Granuleringsanläggningen kommer att inrymmas i Stora Ensos bruk i finska Sunila.

Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd. För närvarande levereras det lignin som produceras vid bruket i Sunila, Lineo by Stora Enso, i pulverform. Det används till exempel som fenolersättning i lim, som biobaserat bindemedel i stället för bitumen i asfalt, eller i bioplast. I framtiden kan det användas i energilagringssystem, exempelvis för batterier till elfordon, i biobaserade bindemedel i plywood och för framställning av kolfibermaterial.

Genom att producera lignin i granulerad form blir produkten enklare att hantera och förpacka. Detta stärker ytterligare Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade råmaterial och skapa en mer hållbar leveranskedja.

– Genom investeringen kan vi ge våra kunder ett effektivare sätt att hantera torrt lignin och leverera det i bulkbehållare. Utöver att vi kan minska kostnaderna för förpackning och transport kommer det att gå enklare och snabbare att förpacka granulerat lignin jämfört med det pulver som vi använder i dag, som kräver specialutrustning, berättar Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.

Byggnationen av granuleringsanläggningen beräknas påbörjas i slutet av Q2 2021 och vara slutförd under Q2 2022.

Stora Enso har framställt lignin i industriell skala vid bruket i finska Sunila sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50 000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08