23948sdkhjf

Regeringen vill sluta kretsloppet

Regeringen har gett Naturvårdsverket två nya uppdrag som ska bidra till Sveriges omställning till en cirkulär ekonomi.

Det handlar dels om att åtgärder för att plaståtervinningen ska öka, dels om bättre miljömässig och resurseffektiv hantering av bioavfall.

En ökad materialåtervinning av plast är ett viktigt och nödvändigt steg i omställningen till en cirkulär ekonomi. Regeringen ger nu Naturvårdverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka materialåtervinningen av den plast som inte går att återanvända. Ett särskilt fokus ska ligga på kemisk plaståtervinning, som ett komplement till mekanisk materialåtervinning.

Naturvårdsverket får också uppdrag om bättre miljömässig och resurseffektiv hantering av bioavfall. Bioavfall är till exempel livsmedelsavfall och trädgårds- och parkavfall. Uppdraget innebär bland annat att ge förslag på de bestämmelser som behövs för att genomföra EU:s avfallsdirektiv.

Uppdraget om ökad materialåtervinning av plast ska redovisas den 30 november 2021. Uppdraget om bioavfall ska redovisas den 31 augusti 2021. Besluten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Interpack har laddat om
Smurfit Kappa tar storslam i WorldStar Awards
Unik forskning för hållbara förpackningar
Förpackningar drabbas av ytterligare pålagor
MM Eson Pac rustar för ökad produktion
Proseal firar 25 år av framgångar
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.128