23948sdkhjf

Är bio-grafen lösningen på hållbara barriärer i förpackningar?

Grafen från förnybar källa ska göra flexibla barriärförpackningar 100 % hållbara.

Bright Day Graphene och RISE har beviljats SEK 2,5 miljoner i stöd från Vinnova för att utveckla applikationer av grönt grafen. Nu ska de tillsammans med OptiPack titta på det gröna grafenets potential som förpackningsbarriär, samt utforska möjligheten att genom en beläggning skapa en antibakteriell yta tillsammans med Alfa Laval. 

Bright Day Graphene har utvecklat en unik process för att producera världens första miljövänliga grafen. Det hållbara grafenet får unika egenskaper som möjliggör en ny generation applikationer. I Bioinnovations utlysning Hypotesprövning steg 1 har bolaget i samarbete med RISE under ett halvår utvecklat sin produktionsprocess, ett projekt som varit mycket framgångsrikt.

Nu går de vidare genom att titta på applikationer i Hypotesprövning BioInnovation steg 2. Tillsammans med sina partners RISE, OptiPack och Alfa Laval har de bildat ett projektkonsortium för att genomföra projektet de kallar ’Kommersiella tillämpningar med grönt grafen från biomassa’ som nu har beviljats SEK 2,5 miljoner från Vinnova. 

– Att ha fått finansiering till detta projekt känns väldigt roligt. Projektet är ett fantastiskt tillfälle för oss att utforska nya, spännande områden där vårt gröna grafen kan skapa nya möjligheter och en grönare framtid, säger Malin Alpsten, VD på Bright Day Graphene. 
 
Det ena spåret handlar om att titta på det gröna grafenets potential som förpackningsbarriär tillsammans med företaget OptiPack. Projektet innebär en möjlighet för OptiPack att nå sin målsättning att kunna erbjuda produkter med 100 % förnyelsebart innehåll, vilket är starkt efterfrågat hos kunderna. 

– Vi på OptiPack tror på en hållbar och cirkulär morgondag. Vår mission är att påskynda övergången till en framtid där förpackningar är en del av ett slutet kretslopp. Vi vill främja användningen växtbaserad råvara så långt det är möjligt. Våra produktlösningar är utformade för att ge kunderna värde från hållbara material för förpackningstillämpningar, säger Ulrik Fauhlér, VD på OptiPack.
 
Det andra spåret handlar om att, tillsammans med Alfa Laval, utforska möjligheten att genom en beläggning skapa en antibakteriell yta. En sådan yta är intressant inom alla områden där man vill undvika biofouling i havsvatten, inom livsmedel, geotermisk och andra processindustrier.

Biofouling, eller biologisk nedsmutsning som det också kallas, är ackumulering av mikroorganismer, växter, alger eller små djur på våta ytor som har en mekanisk funktion, vilket orsakar strukturella eller andra funktionsbrister. 

Fotnot: Grafen /grafén/ [gra'feːn] är en allotrop av grundämnet kol, som till stora delar har samma egenskaper och uppbyggnad som grafit. Till skillnad från grafit utgörs grafen av en ytterst tunn skiva, endast ett atom-lager tjockt. Atomerna är ordnade i ett hexagonalt mönster, vilket ger materialet ett antal unika egenskaper utöver de som delas med grafit. Det är böjligt och mycket lätt, ett flak på en kvadratmeter väger bara 0,77 mg.
Källa: Wikepedia

Artikeln är en del av vårt tema om HÅLLBARHET.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125