23948sdkhjf

Skarpare lösning för rakelblad - "du menar väl rakblad?"

Säg ”rakelblad” till en vanlig svensk och de flesta svarar nog: ”Du menar väl rakblad?”. Men säg ”rakelblad” till tryckare i 85 länder och många kommer att svara: ”Jaså, du menar Swedev”.

Rakelblad är det tunna stålblad som i slutet av en tryckprocess tar bort överflödig färg så att trycket får en perfekt yta. I Swedevs fabrik i värmländska Munkfors produceras det varje år 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål, som till 99 % går på export till bolagets kunder bland tryckeriföretag över hela världen.

Ville automatisera

Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning som kan väga uppåt 14 kg. Tidigare kvalitetskontrollerades och förpackades varje rulle manuellt, vilket innebar att en person med fingret kände av att varje meter per rulle var perfekt innan de lades ner i en förpackning.

– Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren.

Blankt papper

Uppdraget gick till ingenjörsbyrån Etteplan, som i samband med förstudien 2016-17 tog fram lösningar och ett layoutförslag till en helt ny produktionslinje.

– Det fanns ingen liknande maskin, så vi startade med ett blankt papper. Och det fanns otaliga utmaningar i projektet. Rakelbladsrullen är ju för det första ganska tung, så den måste fixeras i en förpackning som är tillräckligt slitstark för att klara transporten. Dessutom fanns det önskemål om att förbättra designen och göra det enklare för Swedevs kunder att byta rakelblad i sitt dagliga arbete, berättar Etteplans sälj- och projektchef Gunnar Prieditis.

Kopplade helhetsgrepp

Smurfit Kappa levererade sedan tidigare wellförpackningar till Swedev och var en av flera maskinleverantörer som under 2018 kontaktades för att ta fram en lösning enligt Etteplans automatiseringsidéer. Även här innehöll projektet flera svåra tekniska utmaningar, både när det gällde maskinlösningen och den nya förpackningsutformningen inklusive inrede och förslutning.

– Det visade sig ganska snabbt att Smurfit Kappa stod i särklass eftersom man både levererar maskinlösningar och wellförpackningar. Därmed kunde bolaget koppla ett helhetsgrepp med full kontroll över hela kedjan.

– De var också väldigt snabba med att ta fram olika wellförpackningsprototyper, som sedan justerades blixtsnabbt. Vid ett möte på deras fabrik i Nybro diskuterade vi t ex vissa anpassningar som en konstruktör gjorde direkt i CAD-programmet och innan mötet var slut hade vi nya wellförpackningsprototyper i händerna. Det var ett otroligt bra samarbete, menar Gunnar Prieditis.

Smidig intrimning

Resultatet blev två Lantech-maskiner: en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Den nya automatiserade förpackningslinjen installerades och togs i bruk i somras och Mats Björkegren på Swedev är nöjd med intrimningsarbetet.

– Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

Artikeln är en del av vårt tema om Case story.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078