23948sdkhjf

Kartong gör comeback på snusmarknaden

Nu gör snusförpackningar av kartong comeback bland snusdosorna som sedan många år domineras av förpackningsmaterialet plast. Bakom den nygamla förpackningen står snustillverkaren SNTP.

Förr var snusdosor av papp det allena rådande. Sedan kom plasten och de flesta dosorna blev små runda plastburkar, många med extra förvaring av använt snus i locket. Men nu gör papper i form av kartong comeback på en marknad som bara i Sverige säljer omkring 270 miljoner snusdosor per år. 

Idén till den nya snusförpackningen kläckts av Nils Djurklo från SNTP som vill se en plastfri snusdosa.  Den nya förpackningen har sedan utvecklats av honom i samarbete med Stora Ensos designavdelning.

– Det är egentligen häpnadsväckande, att en så här stor industri inte har kunnat utveckla alternativ till plast, som står för en så betydande del av miljöförstöringen i inte minst havet, säger Nils Djurklou i en   intervju med Dagens Industri.

SNTP står för ”Snö No Tobacco Products AB”. Pappförpackningarna liknar tablettaskar och innehåller portionspåsar med ett vitt snus kallat Snö. Snuset är fritt från tobak och består av växtfiber och nikotin med olika smaksättningar.

Materialet i snusaskarna är Stora Ensos falskartong CKB Nude, en obelagd, flerskiktskartong tillverkad av oblekt pappersmassa som ger slutprodukten ett naturligt utseende. Kartongen tillverkas i Stora Ensos bruk i Skoghall och används ofta i förpackningar för livsmedel, drycker och kosmetika.

SNTP säljer nu sitt pappförpackade snus hos ett mindre antal återförsäljare samt på nätet. Men SNTP kan också tänka sig att agera underleverantör av sina kartongförpackningar till andra snusproducenter, menar Nils Djurklo.

Källa: Paper Province

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219