23948sdkhjf

Yoghurtbägare av 100 % r-PS

Greiner Packaging utför initiala tester med att producera K3-bägare av 100 % r-PS. De första försöken är lovande och visar att går att producera yoghurtbägare från 100 procent återvunnet material.

Österrikiska Greiner Packaging jobbar aktivt med att driva den cirkulära ekonomin framåt. Ett bra exempel är företagets K3 yoghurtbägare, som är gjord av en kombination av kartong och plast, och dessutom kan produceras med tryckt dekor. Denna speciella bägare är i fokus för ett projekt som utförs av Greiner Packaging i Schweiz, ett initiativ som återspeglar företagets starka engagemang för att lyfta fram hur återvinningsbart polystyren (PS) är.

Målet är att tillverka livsmedelsförpackningar från återvunnen PS. Detta projekt är det första där 100 % mekaniskt återvunnen PS kombineras med 100 procent återvunnen kartong. Hela lösningen testades på en typisk schweiziska tvillingförpackning för yoghurt och resultaten är enligt företaget mycket lovande.

De höga renhetsnivåer av PS som uppnåtts i test visar, menar Greiner Packaging, att plasten är mycket lämplig för mekanisk återvinning. Faktum är att mekaniskt återvunnen PS har 99,9 procents renhet och därmed har potential att uppnå livsmedelsstatus.

Även om den återvunnen PS-plasten i dessa tester ännu inte har godkänts för livsmedelskontakt, visar försöken på att man kan producera yoghurtbägare med 100 procent mekaniskt återvunnen PS, menar Greiner Packaging.

Certifiering av materialet pågår. Pilotprojektet underlättades av ett samarbete med Styrenics Circular Solutions (SCS), et värdekedjeinitiativ för att förverkliga den cirkulära ekonomin för styrenpolymerer. Som en del av sitt engagemang för hållbarhet inledde Greiner Packaging gemensamma aktiviteter med SCS i syfte att utveckla applikationer för livsmedelskontakt med återvunnen PS.

Greiner Packaging menar att den mekaniskt återvunna PS-plasten är så ren att den inte behöver blandas med jungfrulig PS, dvs nytillverkad.

– Målet att erhålla godkännande för livsmedelskontakt för 100 procent mekaniskt återvunnen PS och dess process kan endast uppnås med deltagande av många företag i hela värdekedjan. Vår verksamhet inom detta område fokuserar för närvarande på våra första tester med en kund i Schweiz, förklarar Tobias Strasser, VD på Greiner Packaging Diepoldsau i Schweiz.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093