23948sdkhjf

Klartecken för miljardinvestering i Sveriges första landbaserade laxodling

När anläggningen står klar ska den stå för cirka 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

Sverige får sin första landsbaserade laxodling. Miljardinvesteringen sker i Säffle, Värmland, sedan miljöprövningsenheten gett klartecken och överklagandetiden gått ut.

Markarbetet inleds redan i år och 2024 ska anläggningen vara klar för fullskalig produktion. Fullt utbyggd kommer laxodlingen att stå för cirka 20 procent av den svenska totalkonsumtionen av lax.

Bakom satsningen står Premium Svensk Lax AB. Bolaget har i mer än två år arbetat med projektet, en av de största svenska industrisatsningarna inom foodtech. Per Lindberg, tidigare vd i Epiroc och BillerudKorsnäs, är nytillträdd styrelseordförande för Premium Svensk Lax AB.

– Vi är de första som fått klartecken av svenska myndigheter för en miljövänlig och kostnadseffektiv produktion av lax på land. Med detta projekt tar vi tillvara den potential som den nya tekniken innebär, vilket skapar attraktiva möjligheter för investerare, kunder och fortsatt expansion, säger Per Lindberg.

Laxodlingen omfattar 58 000 kvadratmeter på 1,5 hektar industrimark och kommer att byggas utanför Säffle, Värmland. Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik som är anpassad till inlandsförutsättningar utan direkt kontakt med intilliggande vattendrag. Vattnet tas från kommunalt VA och renas i anläggningens eget reningsverk innan det distribueras till det lokala reningsverket i Säffle.

Premium Svensk Lax kommer att använda dioxinfritt fiskmjöl och alger i foder. Miljöavtrycket minskas även genom kortare transporter och minskat matsvinn då laxen kan hålla sig färskare jämfört med den lax som importeras idag.

– Det faktum att vår lösning svarar mot de höga miljökrav som svenska myndigheter ställer, är en bra grund för fortsatt expansion med liknande anläggningar i Sverige, säger vd, Sanja Miljevic.

Miljardinvesteringen väntas skapa hundratals arbetstillfällen.

– Från Säffle kommun upplever vi satsningen som metodisk och seriös och vi har stort förtroende för intressenterna bakom projektet. En satsning inom hållbar matproduktion har framtiden för sig och stämmer väl överens med kommunens vision, säger Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

2.234